V Nitre sa v galérii poriadne zapotíte

Pripraviť sa, pozor, štart! Teraz čo najrýchlejšie bežte na výstavu s rovnakým názvom do Nitrianskej galérie. Po dobehnutí do cieľa síce nezískate olympijské zlato, ale ako odmena na vás čaká výnimočný umelecký zážitok.

22.09.2012 09:00
40 sport v galerii 3X Krištof Kintera: Fatálny... Foto:
Krištof Kintera: Fatálny egoista č. 2, 2007
debata

Výstava Pripraviť sa, pozor, štart! prezentuje šport ako širokospektrálny fenomén, na ktorý sa dá dívať z rôznych uhlov. Svoj pohľad naň nám tu ponúkajú slovenskí aj zahraniční umelci prostredníctvom všetkých dostupných médií od kresby, cez videoprojekciu, až po interaktívne inštalácie. Už len do 23. septembra tu svoju tvorbu predstavuje 23 umelcov zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska, Rumunska či Rakúska. V menoslove autorov sú aj výtvarníci ako Mária Čorejová, Peter Kalmus, Krištof Kintera, Svätopluk Mikyta alebo Jiří Surůvka. Podľa slov kurátora výstavy Omara Mirzu by bolo možné dať dokopy aj omnoho väčšie množstvo autorov, pretože výtvarníkov, ktorí sa venujú športovej tematike, je veľa, ale ich počet sa napokon znížil pre priestorové možnosti a pracovnú zaneprázdnenosť niektorých oslovených umelcov.

Futbal s lebkami
Pre ľahšiu orientáciu sú jednotlivé diela rozdelené do voľne pospájaných tematických okruhov. Nájdeme tu diela spoločensky kritické, ktoré sa snažia poukázať na nejaké konkrétne problémy dnešnej doby, ale aj také, čo pracujú s humorom a iróniou či priamo zapájajú diváka.

Do prvej kategórie patrí napríklad dielo Slovan, ktorého autorkami sú Anetta Mona Chişa a Lucia Tkáčová. Obrovský bilbord, na ktorom vidíme hráčov Slovana zoradených v dresoch na štadióne, pripomína klasickú propagačnú fotografiu, rozdiel je v tom, že namiesto lôpt držia v rukách ľudské lebky. Ako pre Pravdu povedal kurátor výstavy Omar Mirza, toto dielo bolo pôvodne určené na výstavu finalistov súťaže Cena Oskára Čepana, ktorú v roku 2006 aj vyhralo. „Ide o ironické zhodnotenie súťaženia v umení, pretože kým v športe možno výkony objektívne zmerať a zhodnotiť, v umení ide vždy o subjektívny názor poroty alebo divákov. Zároveň poukazuje aj na temnejšie stránky športu, lebo ani tam to nie je vždy o fair play,“ dodal Mirza.

Ideológie v dresoch
Ďalšou rovinou, ktorou sa výstava zaoberá, je vnímanie športu ako pasívneho a aktívneho druhu zábavy. V galérii návštevník uvidí viacero videí, ktoré poukazujú na sledovanie športových prenosov v televízii, a zároveň dostane možnosť aktívne si zašportovať priamo vo výstavných priestoroch. Stretne sa tu aj s témami ako minulosť, pamäť, recyklácia, subjektívna skúsenosť či vytváranie nových súvislostí. Na niekoľkých dielach sa opakovane objavuje napríklad motív spartakiády či komunistickí a nacistickí vodcovia v športových dresoch.

Osobitnú pozornosť venovala galéria ľadovému hokeju, a keďže ide o najvýraznejší športový fenomén na Slovensku, zaplnili ním celú jednu miestnosť.

K výstave vyšiel dvojjazyčný (slovensko-anglický) dokumentačno-hravý katalóg v grafickom dizajne Mareka Kianičku a Martina Dernera.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba