Mená obetí holokaustu majú virtuálnu podobu

Slovenské národné múzeum v Bratislave na Vajanského nábreží minulý týždeň sprístupnilo pre svojich návštevníkov neslávne známu históriu, ktorá sa dotkla desiatok tisíc ľudí.

23.09.2012 06:00
holokaust, vystava, pomnik Virtuálny Pamätník... Foto: ,
Virtuálny Pamätník obetiam holokaustu
debata

Obete holokaustu na celom Slovensku si tak môžu pripomenúť návštevníci múzea v otváracích hodinách. Virtuálny Pamätník obetiam holokaustu ako stála expozícia je nielen pietnou spomienkou, ale aj zaujímavo výtvarne spracovaným objektom, ktorý vytvoril spoluautor myšlienky Ján Kodoň. Zvuková stopa škrípajúcich bŕzd a idúceho vlaku je zasa dielom Martina Burlasa.

"Zoznam obetí je na ôsmich sklenených tabuliach nazývaných stela a na obrazovke sa bude priebežne spresňovať,“ povedala autorka myšlienky Ľuba Lesná. "Kým nie je k dispozícii žiaden oficiálny zoznam holokaustu na Slovensku, tak sme použili zoznam Židov, ktorý bol urobený v roku 1939, než sa v slovenskom štáte represálie začali. Je to 81¤614 mien, životov… Obeťami sú všetci, aj tí, ktorí boli perzekvovaní, ale aj tí, ktorí sa schovávali. Stratili zamestnanie, domy, životy. Zahynulo vyše 90 percent ľudí,“ dodala. Ľuba Lesná je sama potomkom rodiny, z ktorej dvadsať členov v koncentračnom tábore zahynulo.

V iných krajinách, ako aj v Čechách, podobnú spomienku a celoštátny zoznam obetí majú, preto sa autorka rozhodla pre takúto formu, aby nielen tí, ktorých sa to dotýka, ale aj dnešní mladí ľudia vedeli o tejto histórii a našli si ku nej cestu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba