Pozrite si najlepšie slovenské novinárske fotografie roka

Fotografiou roka sa stal Posledný portrét majstra Kállaya. Jej autor Maňo Štrauch zvíťazil v 1. ročníku súťaže Slovak Press Photo. Meno laureáta Grand Prix Ceny J. M. Petzvala vyhlásili vo štvrtok večer v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave.

05.10.2012 17:36
1. Pavel Neubauer - Carovanie pred prejavom Foto:
Kategória Aktualita 1. miesto Pavel Neubauer, TASR - Čarovanie pred prejavom
debata

„Chcem vyviesť z omylu všetkých, ktorí by si mysleli, že Posledný portrét majstra Kállaya zvíťazil len z piety. Tá fotografia je excelentná,“ povedal predseda medzinárodnej poroty Marián Pauer ESFIAP (excelencia Medzinárodnej federácie fotografického umenia v Paríži). „Fotografia vznikla tesne predtým, ako Karol Kállay odišiel. Keď som ju videl, nebolo mi všetko jedno, pretože Karola si pamätám ako človeka plného síl. Mal toľko energie, že do poslednej chvíle pripravoval knihu svojich najlepších reportáží. A naraz ho to zložilo,“ spomenul Marián Pauer.

Do 1. ročníka Slovak Press Photo sa prihlásilo 130 fotografov. Do súťaže poslali 1 515 fotografií, ktoré sa uchádzali o ceny v ôsmich kategóriách. Medzinárodná porota posudzovala súťažné fotografie anonymne. „Prišiel Péter Kornyss, legenda maďarskej fotografie, ako bol u nás Martin Martinček alebo Karol Kállay, hviezda súčasnej svetovej fotografie Tomasz Gudzovaty z Poľska, ktorý získava ceny na World Press Photo, Tibor Huszár, Alan Hyža a ja. Na Fotografii roka sme sa všetci zhodli,“ pokračoval Marián Pauer.

Prestížne ocenenie za celoživotný autorský prínos slovenskej fotožurnalistike udelila porota Karolovi Kállayovi. Cenu za celoživotné dielo si prezvala vdova Zdenka Kállayová.

V kategórii Aktuality zvíťazila fotografia Čarovanie pred prejavom Pavla Neubauera. „Keď preberal cenu, povedal som mu, že konečne ju dostal človek, ktorý si ju už dávno zaslúžil,“ povedal predseda poroty. Víťazom kategórie Reportáž sa stal Maroš Herc, ktorý získal cenu za fotografiu z cyklu Gorila protesty v Bratislave. Strelený bronz vyniesol 1. cenu v kategórii Šport Martinovi Baumannovi. Za najlepší portrét vyhlásila porota fotografiu Martiny Kinčešovej, najlepšiu fotografiu prírody urobila Mária Candráková, v kategórii Umenie a svet zvíťazila Mária Szabová.

Víťazom kategórie 1150. výročia príchodu Cyrila a Metoda na územie Veľkej Moravy sa stal Peter Župnik. „Napriek tomu, že žije v Paríži, urobil excelentné fotografie,“ vysvetlil predseda medzinárodnej poroty.

„Konkurencia bola veľmi tvrdá. Úroveň Slovak Press Photo je porovnateľná s inými súťažami vo svete, s Maďarmi, Čechmi, Poliakmi. Hovorím to zodpovedne, lebo chodím do zahraničných porôt, takže môžem porovnávať,“ skonštatoval Marián Pauer. „Čo nás príjemne prekvapilo, medzi ocenenými bolo veľa mladých ľudí. Je to výborná perspektíva do budúcnosti,“ dodal predseda medzinárodnej poroty Slovak Press Photo.

GRAND PRIX cena J. M. Petzvala Maňo Štrauch -...
Kategória Portrét 1. miesto Martina Kinčešová,...
+21Kategória Portrét 1. miesto Martina Kinčešová,...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba