Národná galéria hľadá výstavu pre Bienále Benátky

Slovenská národná galéria (SNG) hľadá výstavu, ktorá nás zastúpi na bienále umenia v Benátkach. Do výberového konania na výstavný projekt a následne aj realizáciu výstavy do Pavilónu Českej republiky a Slovenskej republiky na 55. bienále umenia v Benátkach 2013 sa dá prihlásiť do 31. októbra do 12:00.

23.10.2012 07:00
debata

Ako ďalej informovala SNG, téma pripravovaného La Biennale nebola zatiaľ usporiadateľom formulovaná, preto je výberové konanie na výstavný projekt na „voľnú tému“. Projekt však musí zohľadňovať odbornú prestíž podujatia a postavenie národného pavilónu ako súčasti štátnej kultúrnej reprezentácie, zdôraznila SNG, ktorá je na základe medzištátnej dohody medzi ČR a SR na budúci rok organizátorom národnej expozície.

Podľa národnej galérie, musia projekty prihlásené do výberu na Bienále Benátky zohľadňovať zameranie 55. bienále na vizuálne umenie, konkrétna téma a projekt sú však otvorené. Majú byť určené slovenským i zahraničným profesionálom v tejto oblasti. „Prípustné sú individuálne projekty, ale aj akékoľvek druhy a podoby skupinovej spolupráce slovenských aj zahraničných vizuálnych umelcov, teoretikov a iných profesionálov. Predkladané projekty by mali reflektovať aktuálne témy alebo významné osobnosti výtvarnej scény, či prepojenie s medzinárodným výtvarným kontextom,“ dodala vo výzve SNG. Jej kompletné znenie a ďalšie podrobnosti možno nájsť na internetovej adrese – http://www.sng.sk/…venezia/2013 {target:_blank}.

Bienále Benátky je najstarším a jedným z najvýznamnejších svojho druhu a v severotalianskom meste sa koná od roku 1885. V súčasnosti má návštevnosť okolo 370 tisíc ľudí. Súčasťou Bienále Benátky v 30. rokoch 20. storočia stali festivaly: hudby, divadla a filmu – Benátsky filmový festival sa po prvý raz uskutočnil v roku 1932. V roku 1980 sa súčasťou bienále stala architektonická výstava. V roku 1999 debutoval v schéme podujatí Bienále Benátky súčasný tanec. V poradí 55. Bienále Benátky potrvá od 1. júna do 24. novembra 2013.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba