Newyorské múzeum vystavuje Výkrik od Muncha, majiteľa naďalej tají

Newyorské Múzeum moderného umenia (MoMA) vystavilo na pol roka preslávený obraz Výkrik od nórskeho maliara Edvarda Muncha. Ide o jednu zo štyroch verzií diela a jedinú, ktorá sa nachádza mimo Nórska.

29.10.2012 14:00
Edvadr Munch: Výkrik Foto:
Edvadr Munch: Výkrik
debata

Obraz vystavený v New Yorku tento rok na jar kúpil záhadný kupec za 119,9 milióna dolárov (asi 91,4 milióna eur), čo bola historicky najvyššia cena za umelecké dielo dosiahnutá v dražbe. Kupec múzeu obraz požičal, pracovníci MoMA však jeho identitu neprezradili. „Nie, nie,“ odpovedala kurátorka Ann Temkinová na otázku, či odhalí meno tajomného majiteľa obrazu. Dodala, že je vďačná za to, že múzeum mohlo pastel z roku 1895 vystaviť. „Je to dielo, o ktoré je potrebné sa podeliť s ostatnými,“ podotkla.

V médiách sa po predaji objavili špekulácie, že novým majiteľom diela je americký miliardár Leon Black.

Múzeum moderného umenia slávny Munchov obraz vystavuje v kontexte jeho ďalších diel. Na výstave možno vidieť aj niekoľko maliarových drevorytov a litografií a dva ďalšie obrazy – Búrka a Melanchólia.

Štyri verzie svojho najslávnejšieho obrazu namaľoval Munch medzi rokmi 1893 až 1910. Tri z nich sa nachádzajú v nórskych múzeách a hranice neprekročili celé roky. Verzia, ktorá je do 29. apríla vystavená v New Yorku, je jedinou v súkromných rukách.

Historici označujú Výkrik za Munchovu reakciu na impresionizmus, ktorý podľa neho zobrazoval len postavy, ktoré pletú šály alebo si čítajú. Výkrik však odrážal aj momentálny stav vtedy tridsaťročného umelca, ktorý veľa pil, nepretržite fajčil, trpel nedostatkom peňazí aj nešťastnou láskou a obával sa, že podľahne schizofrénii, ktorú mali v rodine.

Výkrik je označovaný za najčastejšie reprodukované dielo a mnohí experti ho považujú za druhé najznámejšie vyobrazenie po Mone Lise Leonarda da Vinciho. Obraz napokon niekedy býva označovaný za modernistickú Monu Lisu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba