Ako sa stal Jozef Jankovič žiakom Pala Macha

Bola to výzva, stručne skonštatoval sochár Jozef Jankovič. Najnovšie sa totiž rozhodol popasovať s novým materiálom - sklom. Klasika slovenského moderného sochárstva zasväcoval do tajomstiev krehkého materiálu sklársky výtvarník Palo Macho. Dvaja umelci dvoch generácií sa predstavujú na spoločnej výstave vo dvoch bratislavských výstavných priestoroch - v Galérii Z a Galérii Nova.

31.10.2012 09:00
47 jankovic macho Jankovič/Macho, 2012 Foto:
Jankovič/Macho, 2012
debata

„Každá skúsenosť je dobrá. Keď sa človek dostane do nového priestoru, musí rozmýšľať inak a vyhne sa tak rutine,“ povedal Jozef Jankovič. Pustil sa do spoznávania neznámeho terénu, do ktorého nemohol prvoplánovo a bez zmeny preniesť umelecké postupy, ktoré používal v v iných materiáloch. V lete si dokonca prehlboval poznatky o možnostiach nového materiálu na sklárskom sympóziu v Lednických Rovniach.

S nápadom prišiel kurátor
„S nápadom dať nás dokopy prišiel pred rokmi kurátor výstavy Peter Michalovič,“ povedal Palo Macho. „Dlho som si nevedel našu spoluprácu predstaviť. Keď som však pred dvoma rokmi videl Jankovičovu výstavu v Danubiane a všimol som si jeho rezané sochy, uvedomil som si, že to pôjde,“ pokračoval štyridsaťsedemročný sklársky výtvarník, ktorého tvorbu pozná svet. „Naša spolupráca bola veľmi dobrá. Jozef Jankovič pozorne počúval, mal jasný názor a nemal žiadne maniere. Osvetľoval som mu všetky možnosti, čo sa zo skla urobiť dá a čo nie,“ pokračoval Palo Macho.

Výstava prezentuje tri skupiny diel: prvú tvoria objekty zo skla Jozefa Jankoviča, druhú obrazy a objekty Pala Macha, tretiu spoločné práce. „Raz jeden, raz druhý prišiel s nápadom, ktorý sme potom spoločne rozvíjali a formovali,“ vysvetlil Jozef Jankovič. „Niekedy mal hlavné slovo jeden z nás, inokedy druhý,“ dodal Palo Macho, ktorý nehral v netradičnom tandeme druhé husle. Je príjemne vzrušujúce prenikať do hĺbok ich spoločných prác. Vklad každého z umelcov možno vypozorovať už na prvý pohľad: Jankovič do nich vnáša fragmenty ľudských tiel, Macho abstrakciu, geometriu a maľbu farbami.

Nekaždodenné dobrodružstvo
„Práci so sklom som sa venoval jeden a pol roka. Výsledkom je dvadsaťpäť vystavených objektov,“ spomenul v stredu na vernisáži Jozef Jankovič. Väčšinou pretavoval svoje nápady do tabuľového skla, taveného v peci, ktoré potom dotváral farbami. Na sklárskom sympóziu si však vyskúšal aj prácu s fúkaným sklom. Tak vznikla kolekcia hláv, mučených sieťami kovových mreží.

„Výsledkom dialógu medzi sklom a intenciou autora sú síce na prvý pohľad čitateľné jankovičovské kompozície, ale zároveň v nich milovník a znalec Jankovičovho umenia určite uvidí aj nezanedbateľný posun. Napríklad v zaujímavo riešenej reliéfnosti alebo nezvyčajnej farebnosti,“ dodal Peter Michalovič.

Vystavené objekty a obrazy prezrádzajú, že tvorivé stretnutie umelcov bolo nekaždodenným dobrodružstvom. Spoločné hľadanie reflektovali s nadhľadom i úsmevom. Výstava ponúka nový pohľad na umelecké objavovanie oboch – sedemdesiatpäťroč­ného sochára aj štyridsaťsedem­ročného sklárskeho výtvarníka. Spoločný dialóg aj samostatnú cestu výbojov každého z nich. Diela Jozefa Jankoviča a Pala Macha vťahujú diváka do hĺbky myšlienok a vyznaní, zároveň ponúkajú nekaždodenné zážitky.

Výstava v Galérii Z potrvá do 16. decembra, v Galérii Nova sa skončí 2. decembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba