Výstava Archizines predstaví nezávislú architektonickú tlač

Po Londýne, Paríži, New Yorku, Osake či Santiagu de Chile prichádza putovná výstava Archizines aj na Slovensko. Otvoria ju už v pondelok 5. novembra o 19. h na bratislavskej Fakulte architektúry STU na Námestí slobody 19.

05.11.2012 12:03
archizines Foto:
Publikácie na výstave dopĺňajú aj videorozhovory s ich tvorcami. Záber je z londýnskej verzie Archizines.
debata

„Archizines je výstava novej generácie nezávislých magazínov, fanzínov a žurnálov o architektúre v dočasnej čitárni vo foyeri FA STU v Bratislave,“ objasňujú organizátori zameranie výstavy, ktorú tvorí 80 časopisov z viac ako 20 krajín sveta. Publikácie na výstave dopĺňajú aj videorozhovory s ich tvorcami. „Výstava prináša u nás ťažko dostupnú nezávislú architektonickú tlač študentom, čerstvým absolventom a profesionálom so záujmom o aktuálny diškurz v oblasti architektúry, urbanizmu, ale aj vizuálnej kultúry,“ dodávajú organizátori.

Kurátorom výstavy je Elias Redstone, ktorý má za sebou viaceré kurátorské skúsenosti. Pred niekoľkými rokmi sa podieľal napríklad na londýnskom festivale architektúry; na benátskom Bienále architektúry mal na starosti poľský (2010) či britský pavilón (2012) a spolupracuje aj s inštitúciami ako Museum of Modern Art v New Yorku či londýnskou galériou Tate Modern.

Redstone sa osobne zúčastní na pondelkovom otvorení výstavy a spoločne s českým teoretikom a propagátorom architektúry Adamom Gebrianom budú po anglicky diskutovať na tému alternatíva v architektonic­kej tlači.

Ďalším zaujímavým hosťom, ktorý Slovensko v súvislosti s výstavou navštívi, bude belgický architekt Kersten Geers. Pred dvoma rokmi si z Bienále architektúry v Benátkach odniesol Strieborného leva. Jeho prednášku v angličtine si záujemcovia môžu vypočuť v stredu 14. novembra o 19.30 v aule FA STU.

A diskusiu na tému Založiť časopis? s predstaviteľmi Časopisu K – typografom a grafickým dizajnérom Palom Bálikom a fotografom a galeristom Filipom Vančom – povedú 21. novembra Ľubica Segečová a Martin Jančok. Práve oni sú zodpovední za bratislavskú podobu výstavy, ktorá potrvá do 23. novembra a z Bratislavy sa presunie do Dublinu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba