Projekt žilinskej kunsthalle získal cenu v Nemecku

Spomedzi 200 prihlásených projektov vybrala medzinárodná porota rekonštrukciu Behrensovej synagógy v Žiline. O udelení špeciálnej ceny pre projekt v štádiu rozpracovanosti informoval občianske združenie Truc sphérique tento týždeň zástupca šéfredaktora nemeckého časopisu Bauwelt Kaye Geipel.

09.11.2012 15:48
38 kunsthallle zilina navrh Martin Jančok:... Foto:
Martin Jančok: Návrh rekonštrukcie
debata

„Zaujala nás odvaha mladého tímu, ktorý sa pustil do záchrany pamiatky od svetoznámeho architekta Petra Behrensa, o ktorej ani my v Nemecku veľa nevieme,“ píše sa v správe nemeckého týždenníka o architektúre, urbanizme a kultúre, ktorý vychádza v Berlíne od roku 1910. Cenu spojenú s finančnou podporou 5-tisíc eur si zástupcovia združenia prevezmú na slávnostnom ceremoniáli 15. januára v Mníchove.

„Je to prekvapenie aj pocta, najmä pre mladých spolupracovníkov – autora architektúry Martina Jančoka a všetkých projektantov, ale aj Magdu Kvasnicovú, Petra Szalaya, Ivana Pilného a Jána Hromadu, ktorí pracujú mesiace na pamiatkovom výskume synagógy. Aj návrh do súťaže Bauwelt išiel ako spoločné dielo celého tímu,“ uviedol Marek Adamov, iniciátor projektu rekonštrukcie žilinskej Novej synagógy na kunsthalle. „Okrem finančnej podpory, ktorú potrebujeme ako soľ, je ocenenie spojené s publikovaním zámeru v odborných médiách a na výstavách – a to nám môže veľmi pomôcť,“ dodal Marek Adamov.

Otvoriť zrekonštruovanú Behrensovu synagógu plánuje OZ Truc sphérique v roku 2014. Počíta s rozpočtom 1 milión eur. Práce zatiaľ stáli 120-tisíc eur. Z grantov ministerstva kultúry získali vlani 20-tisíc eur, tento rok 25-tisíc. V rámci verejnej zbierky sa im podarilo vyzbierať viac ako 5 400 eur. Ďalších viac ako 3-tisíc eur pribudlo od 17. novembra, keď vyhlásili zbierku na www.kunsthalle.sk. Cieľom novej kampane je získať 50-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba