Obraz Mikuláša Galandu vydražili za rekordných 151-tisíc eur

Obraz Milenci v modroružovom slovenského výtvarníka Mikuláša Galandu sa na aukcii súčasného umenia spoločnosti White & Weiss predal za 151-tisíc eur. Ide o vôbec najdrahšie vydražené dielo tohto maliara a druhé najdrahšie tohtoročné slovenské dielo predané na aukčnom trhu.

26.11.2012 11:00
debata (2)

Obraz Milenci v modroružovom sa zároveň zaradil medzi desať najdrahšie predaných slovenských diel. Dielo z takzvanej Galandovej ružovej periódy, ktoré vzniklo v rokoch 1931 a 1932, získal jeho nový majiteľ za viac než dvojnásobok vyvolávacej ceny.

Mikuláš Galanda: Milenci v modroružovom Foto: White & Weiss
36 galanda milenci v modroruzovom Mikuláš Galanda: Milenci v modroružovom Mikuláš Galanda: Milenci v modroružovom

„Toto dielo možno považovať za raritné. Galanda za svoj krátky život namaľoval len cez 160 olejomalieb, v súkromných zbierkach je ich iba okolo 60. Podobné kusy sa na trhu objavujú raz za desať rokov. A zberatelia, ktorí ich vlastnia, sa ich nevzdávajú,“ uviedol Pavol Weiss, riaditeľ aukčnej spoločnosti White & Weiss.

Dielo sa na aukciu dostalo zo zbierky istého českého etnografa, ktorý pôsobil na Slovensku. Doteraz bolo najdrahšie predaných Galandovým dielom plátno Žena s dieťaťom na červenom pozadí, za ktoré v roku 2009 zaplatil jeho majiteľ 90-tisíc eur. Okrem obrazu Milenci v modroružovom sa na aukcii, ktorá sa konala 22. novembra, vydražili aj ďalšie dve Galandove diela – Žena s bielou šatkou z 30. rokov sa predala za 5400 eur a Ležiaci akt z roku 1935 za 4800 eur.

Milan Paštéka - Loďky. Foto: White & Weiss
Milan Paštéka - Loďky Milan Paštéka - Loďky.

Autorský rekord si na aukcii pripísal aj Milan Paštéka, jeden z nasledovateľov Galandovho umeleckého odkazu. Jeho olejomaľba Loďka sa predala za 50-tisíc eur. Celkovo sa na dražbe predalo 65 diel za cenu 433 099 eur.

2 debata chyba