Výstava World Press Photo bude po rokoch aj v Košiciach

Medzinárodnú putovnú výstavu World Press Photo si po rokoch pozrú aj v Košiciach. Ako za organizátorov informoval košický fotograf Pavel M. Smejkal, výstavu slávnostne otvoria 13. decembra o 18. h v obchodnom centre Optima a verejnosti bude prístupná bezplatne do 6. januára budúceho roka. Výstava prezentuje 160 víťazných novinárskych fotografií roka 2011 všetkých osemnástich kategórií tejto prestížnej celosvetovej súťaže.

11.12.2012 07:00
World Press Photo Foto: ,
Na víťaznej snímke prestížnej súťaže World Press Photo drží žena zraneného príbuzného počas protestu proti jemenskému prezidentovi Alí Abdalláhovi Sálihovi.
debata

Podľa hlavného organizátora Pavla M. Smejkala putovná výstava World Press Photo patrí medzi najnavštevovanejšie výstavy na svete. Košická prehliadka môže zaujať aj v kontexte s miestom konania. "Pri pohľade na vystavené fotografie vo veľkom nákupnom centre si môžeme uvedomiť aj to, ako dobre sa vlastne máme. Táto výstava totiž nie je iba o fotografiách, ale hlavne o udalostiach, ktoré sa stali vo svete minulý rok. Podľa mňa nastavuje zrkadlo nielen realite vo svete a o našej dobe, ale aj nám samotným,“ uviedol Smejkal.

Každý rok nezávislá medzinárodná porota, pozostávajúca z 19 renomovaných členov, hodnotí fotografie v 18 rôznych kategóriách, zaslané fotožurnalistami, agentúrami, novinami a časopismi z celého sveta. Do súťaže sa v roku 2011 zapojilo 5 247 fotografov zo 124 krajín, ktorí prihlásili 101 254 záberov. Výročnú výstavu víťazných fotografií možno vidieť v približne stovke miest na všetkých kontinentoch.

Fotografiou roka 2011 sa stal záber španielskeho novinára Samuela Arandu, pracujúceho pre americký denník New York Times. Žena na ňom drží v náručí svojho syna, zraneného počas protestov proti prezidentovi v hlavnom meste Jemenu Saná. Podľa poroty sa mu podarilo zachytiť mnoho aspektov tzv. Arabskej jari.

Organizácia World Press Photo pridala svojej výstave aj špeciálnu dimenziu vydaním novej aplikácie Exhibition app. Jej prostredníctvom sa dostane návštevník k množstvu informácií o všetkých vystavených fotografiách, autoroch vrátane videorozhovorov. Používatelia sa môžu o zábery podeliť aj s priateľmi na sociálnych sieťach. Aplikáciu si možno stiahnuť na adrese www.worldpressphoto.org/app a skenovať QR kódy k jednotlivým panelom počas výstavy. Je dostupná pre Android aj iPhone.

Víťazná fotografia v kategórii Portréty. Dánska...
Druhé miesto v kategórii Šport získal za záber...
+13Víťazná snímka kategórie Príroda zachytáva...
debata chyba