Do véčka sa bigbít vráti jednorazovo

Vrátiť do bývalého bratislavského V-klubu, takzvaného véčka, ducha minulých rokov sa snažili priaznivci tejto idey už koncom roku 2011 počas výberového konania. Víťazstvo združenia Cylinder s týmto projektom však po konečnom rozhodnutí vtedajšieho ministra kultúry Krajcera zrušili a dnes je véčko priamo pod správou Národného osvetového centra. Po rekonštrukcii ožije priestor v Dome umenia na bratislavskom Námestí SNP už 1. februára a otvárať ho budú práve ,,bigbiťáci".

25.01.2013 12:00
Na prízemí Domu umenia na Námestí SNP sa... Foto:
Osud priestorov V-klubu v bratislavskom Dome umenia ešte stále priťahuje pozornosť.
debata (6)

Jednorazová záležitosť

Jedným z vybraných interpretov je aj Dodo Šuhajda zo skupiny The Buttons, ktorý okrem iného stál aj za projektom združenia Cylinder. „Je to už rok stará záležitosť,“ vysvetľuje na margo toho, či je Cylinder nejako prepojený s novuobnoveným priestorom. „The Buttons dostali ponuku na vystúpenie od agentúry.“ Návrat „starého véčka“ bude podľa jeho slov teda len jednorazovou záležitosťou, ktorú nijako neinicioval.

Agentúre ImAge, s. r. o., ktorú na organizáciu podujatia oslovilo Národné osvetové centrum, pomáhal s dramaturgiou ďalší človek zo združenia Cylinder Ľubo Belák. „Oslovila som ho, pretože to je človek, ktorý spolu s inými vo véčku prežil mladosť a títo ľudia o ňom vedia najviac,“ hovorí Marcela Chalachanová, konateľka Agentúry ImAge. Okrem Beláka a The Buttons na otvorení V-klubu vystúpi aj Mirka Brezovská s kapelou Mona Lisa, Laco Lučenič, Peter Lipa, Petr Spálený z Česka a z novej generácie formácia Goodbye Lenin. Koncert nebude určený pre verejnosť, vstup bude na pozvánky.

Tému spojitosti členov združenia Cylinder s véčkom otvoril aktuálny rozhovor s Dodom Šuhajdom, ktorý sa objavil na internete. Píše sa v ňom, že minister Krajcer pod tlakom blogerov a priaznivcov alternatívneho divadla združeniu Cylinder „priateľsky“ odporučil,  aby nechalo véčko tak a tiež, že ministerstvo z týchto priestorov vysťahovalo alternatívne divadlo pod zámienkou rekonštrukcie. Niektorí členovia výberovej komisie, ktorá o spolupráci Cylindra s NOC rozhodovala, sú v rozhovore označení za spolupracovníkov združenia Cylinder. Šuhajda však na otázku Pravdy rozhovor označil za „popletený“ zo strany novinára, ktorý pôsobí na voľnej nohe.

Nová éra véčka

To, že véčko po peripetiách s neobnovením zmluvy s asociáciou združení pre súčasnú kultúru A4 – nultý priestor a po následnom víťazstve vo výberovom konaní kontroverzného združenia Cylinder otvoria práve jeho členovia, je vraj skôr náhodou. „Keď sa v roku 2002 otváralo véčko, zorganizovalo Národné osvetové centrum podobný koncert, na ktorom tí mladší mali možnosť na vlastnej koži zakúsiť atmosféru starého véčka a tí starší zaspomínať si. Preto sme sa aj my rozhodli otvoriť véčko v roku 2013 obdobným koncertom. Pri jeho organizácii spolupracujeme s agentúrou ImAge, s. r. o.,“ vysvetľuje riaditeľka Národného osvetového centra Jana Kresáková. Agentúru ImAge vybralo Národné osvetové centrum bez výberového konania, dôležité boli kritériá čo najnižšej ceny a kontakty na starú véčkarsku generáciu hudobníkov.

Po tomto podujatí nemá však podľa Kresákovej špeciálna spolupráca s „bigbiťákmi“ pokračovať. „Koncertom odštartujeme novú éru véčka, kde dostanú priestor na prezentáciu a vystúpenia mladé začínajúce kapely a interpreti zo všetkých žánrov popri množstve klubových aktivít v oblasti kultúry, umenia a vzdelávania.“

Národné osvetové centrum spolu s ministerstvom kultúry totiž rozhodlo, že na rozdiel od rokov 2005 – 2011 budú pri realizácii aktivít V-Klubu vychádzať z vlastnej koncepcie realizovanej vlastnými pracovníkmi.

„Vzhľadom na zameranie činnosti NOC ako celoštátnej kultúrnej organizácie zameranej na podporu neprofesionálnych foriem umenia a záujmovo-umeleckej činnosti budú priestory V-klubu zamerané na multikultúrne, výchovné a vzdelávacie aktivity. Snahou Národného osvetového centra je v Dome umenia ponúknuť  návštevníkom pestré možnosti kultúrneho vyžitia v oblasti hudobnej, výtvarnej, literárnej, divadelnej, ako aj výchovno-vzdelávacej, nielen pre širokú verejnosť, ale aj pre špecificky orientované skupiny návštevníkov, ako je školská mládež či odborná verejnosť,“ dodáva Kresáková.

6 debata chyba