Janis Joplin sa nebála byť odlišná

Jej hudba a najmä jedinečný vokál sú dodnes synonymom nespútanej éry hippies, ktorej sa stala ikonou. Janis Joplin nikdy nebola kráskou ani distingvovanou divou, napriek tomu sa práve pre svoju nezávislosť výrazne zapísala do dejín populárnej kultúry. Devätnásteho januára by mala sedemdesiat rokov.

26.01.2013 07:00
Janis Joplin Foto:
Janis Joplin
debata

Svojou tragickou smrťou vo veku dvadsaťsedem rokov sa kráľovná rokenrolu dostala do takzvaného Klubu 27, teda zoskupenia umelcov, ktorí umreli v tom istom veku. Rovnako ako Amy Winehouse, Jimi Hendrix, Kurt Cobain či Jim Morrison i Janis žila príliš rýchlo a príliš divoko.

Vďaka ťažkej puberte

Janis Joplin sa narodila v Texase v usporiadanej rodine inžiniera a školskej poradkyne a vyrastala s dvoma mladšími sestrami. Zbožňovala hudbu, najmä blues v štýle Beesie Smith či Leadbellyho a ako dieťa spievala v zbore. Bezproblémové detstvo vystriedala náročná puberta. S kilogramami navyše a nepeknou pleťou sa stala terčom posmeškov. Niekedy v tom období si údajne uvedomila, že nikdy nebude typickým dievčaťom a práve na netradičnosti postavila svoj výzor a imidž. Ako o nezávislej beatnickej spisovateľke o nej dokonca vyšiel článok v texaských univerzitných novinách. Jeho nadpis znel: Odvážila sa byť odlišnou.

Prvú pieseň nahrala u spolužiaka doma v roku 1962. Po niekoľkých pokusoch na univerzitnej pôde a cestách medzi Kaliforniou, ktorá pomaly prepadala vplyvu hippies, a rodným Texasom sa stala v roku 1966 speváčkou v bluesovej skupine Big Brother and the Holding Company.

Rýchla sláva má aj negatíva

Na začiatku ich úspechu stál známy festival Monterey. Udalosť v roku 1967 spustila éru psychedelickej hudby a skupine Big Brother and the Holding Company festival zabezpečil nahrávaciu zmluvu. Debut s rovnomenným názvom a najmä druhý album Cheap Thrill úplne zapadli do rozbehnutého konceptu o hudbe s bluesovým základom a divokej speváčke, ktorá nedbá na krásu a jej hlas sa zarezáva do duše poslucháča. Janis sa tak dostala výslnie rok po tom, čo s oficiálnou kariérou speváčky vôbec začala.

Samozrejme, nemožno zabudnúť na drogy, primárne heroín, ktoré ju mali pri rýchlom životnom štýle povzbudiť. Od kapely odišla v roku 1969. keď si založila vlastný projekt s názvom Kozmic Blues Band a neskôr Full Tilt Boogie Band, s ktorými koncertovala aj v Európe. Dve platne, ktoré vydala bez Big Brother and the Holding Company kritika neprijala príliš pozitívne, rovnako ako vystúpenie na Woodstocku, kde mala byť hlavnou hviezdou.

Divoké večierky, ustavičné koncertovanie, alkohol a drogy citlivej Janis Joplin nijako nepomohli. Keď sa ju 4. októbra 1970 vybral manažér hľadať do hotela, kde videl zaparkované jej pokreslené Porsche, pohľad do izby ho šokoval. Speváčka ležala na podlahe mŕtva. Príčinou bol heroín v kombinácii s alkoholom. Napriek smutnému koncu jej tvorba aj v súčasnosti žne úspech a to právom.

3× Janis Joplin

  • časopis Rolling Stone ju zaradil do prvej päťdesiatky najlepších interpretov aj spevákov všetkých čias
  • americký rebríček dobyla len s jednou skladbou Me and Bobby McGee, a to až po svojej smrti
  • pri príležitosti jej nedožitých 70. narodenín vystavili bustu s jej podobizňou v Budapešti, autorom diela je sochár László Szlávics
debata chyba