Poslucháči Rádia_FM ocenili svojich

V posledných dvoch ročníkoch prinieslo odovzdávanie cien s ťažkopádnym názvom Radio_Head Awards svojim organizátorom z Rádia_FM aj kritiku. Tentoraz sa bez televízneho štábu a živého vstupu na obrazovke RTVS v bratislavskom klube MMC dýchalo ľahšie. Plnú sálu priaznivcov takzvanej slovenskej alternatívy neodradil ani neatraktívny nedeľný termín alebo jarné prázdniny. Špecifická komunita hudobníkov a ich fanúšikov, ktorú si Rádio_FM buduje už niekoľko rokov, je síce skromnejšia, ale stabilná, čo dokazuje práve daná ceremónia.

04.03.2013 17:53
radio head awards, radio fm, album roka, vec Foto:
Viac ako jednu sošku si z RHA odniesol len raper Vec.
debata

Na rozdiel od prvých ročníkov sa k víťaznému pultu nedostala len reálna alternatíva. Rovnako ako vo svete, aj u nás sa prelínanie náročnejších žánrov v pop-music s hlavným prúdom stáva aktuálnym trendom. Ocenenie získal napríklad raper Vec alebo skupina Billy Barman, pričom oboch bolo vidieť aj na Slávikoch, ku ktorým RHA vystupujú v opozícii.

Superskupina ako nováčik

To, že sa s dvoma soškami najúspešnejším interpretom minulého roka stal Vec, nebolo pri šiestich nomináciách zvláštnym prekvapením. Jeho videoklip k skladbe s názvom Branči Kováč má na portáli YouTube už takmer milión zhliadnutí a album Stereo Farbo Slepo kladne ohodnotili aj kritici. Raper získal „rádiohlavu“ v kategórii Album roka 2012/ Cena poslucháčov a Hip-Hop / Rap / R'n'B za rok 2012, pričom pri druhej spomínanej cene o jeho víťazstve rozhodovala okrem poslucháčov aj odborná porota.

Billy Barman, ktorí sú so štyrmi soškami už stálicou ceremónie, si svoje ďalšie víťazstvo pripísali v kategórii Skladba roka 2012. Tou sa stala ich Strmá voda – jediná nahrávka, ktorú počas minulého roka zverejnili. Koncertmi po tretíkrát za sebou zaujali Puding Pani Elvisovej. Ako Najlepšia koncertná kapela / interpret si prevzali aj šek na sumu 2 500 eur. Nováčikom roka sa paradoxne stala superskupina Zlokot. Jej jednotliví členovia sa pritom na scéne pohybujú už niekoľko rokov. Kombináciu rapu, funky a rocku s provokatívnym názvom majú totiž na svedomí dvaja členovia Noisecut, basgitaristka z Got Blue Balls?! a raper Lyrik.

Veselé aj smutné momenty

Už po druhýkrát prebehlo v rámci Radio_Head Awards aj vyhlásenie takzvaných žánrových kategórií. K slovu sa tak dostali Pressburger Klezmer Band ako víťazi World Music, Obliterate medzi Hard & Heavy kapelami, Ink Midget v rámci elektronickej hudby a spomínaný Vec. Album roka / Cenu kritikov získal projekt Tomáša Slobodu s názvom Sounds Like This za album Chobotnica. Okrem víťazov sa na pódiu vystriedalo niekoľko koncertujúcich interpretov. Premiérovo odohrali koncert aj Nvmeri, teda bývalí The Uniques.

Veselým momentom bola oslava tridsaťročia od založenia Karpatských chrbátov a, naopak, smútok zavládol pri spomínaní na zosnulú Bety K. Majerníkovú. Speváčka z Noisecut a umelkyňa, ktorá stála aj za vizuálom a výrobou samotných sošiek, sa tento rok stala in memoriam držiteľkou Ceny za prínos hudbe.

Piaty ročník Radio_Head Awards prebehol bez veľkých prekvapení, či už z pohľadu vyhlásených víťazov, alebo z dramaturgickej stránky. Absentovali aj výrazné prešľapy alebo nezvládnuté situácie, ktoré v minulých rokoch aj vďaka živému vysielaniu v televízii ceremónii vyčítali. Rádio_FM jednoducho a hladko ohodnotilo svoje kapely a do procesu zapojilo poslucháčov. Obe strany pritom mohli ostať spokojné.

debata chyba