Hendrix, ako ste ho nepočuli

Je viac než štyridsaťdva rokov po smrti a predsa vydáva nový album. Na počesť nedožitých sedemdesiatych narodenín, ktoré by Jimi Hendrix oslávil na jeseň minulého roka, vyšlo CD in memoriam s názvom People, Hell and Angels. Gitarový mág naň skladby nahral koncom šesťdesiatych rokov.

10.03.2013 12:00
jimmy hendrix Foto:
Ikonickému Jimimu Hendrixovi vyšiel už dvanásty album po smrti.
debata

Za znovuzrodením dvanástich doposiaľ nezverejnených piesní stojí Hendrixova nevlastná sestra Janie a producent Eddie Kramer, ktorý bol aj pri ich vzniku. Nie je to prvá nahrávka, ktorá muzikantovi vyšla posmrtne, v skutočnosti ide už o dvanástu v poradí. Aj v prípade People, Hell and Angels je to doplnený hudobný záznam jedného obdobia.

Bez veľkého úspechu

V roku 1968 gitarista rozpustil trio Jimi Hendrix Experience a rozlúčil sa postupne so svojimi spoluhráčmi Noelom Reddingom (basgitara) a Mitchom Mitchellom (bicie), ktorých stretol na počiatku svojej slávy v Londýne. S touto formáciou vydal tri albumy, jediné štúdiové nahrávky, ktoré počas krátkeho života stihol, a to Are You Experienced (1967), Axis: Bold as Love (1967) a Electric Ladyland (1968). Ovplyvnený hnutím hippies a najmä horúcou témou slobôd a práv Afroameričanov sa rozhodol vrátiť k svojim koreňom. Založil najskôr experimentálny projekt Gypsy Sun & Rainbows, ktorý sa neskôr vyvinul do Band of Gypsies. Na hranie si prizval vyslovene černošských hudobníkov ako bubeníka Buddyho Milesa alebo basgitaristu Billyho Coxa, ktorého stretol na vojne.

Band of Gypsies počas svojej necelej trojročnej existencie nikdy nedosiahli úspech predošlého Hendrixovho telesa. Upriamení na jazz-rockovú fúziu sa slávneho prijatia nedočkali ani na kultovom festivale Woodstock alebo na zhromaždení proti vojne vo Vietname v Madison Square Garden. Keď ľudia na koncertoch žiadali staršie nahrávky ako Foxy Lady alebo Hey Joe, Hendrix ich neraz slovne napadol, pretože chcel za svojou hudobnou minulosťou spraviť čiaru. Sám však zrejme tušil, že s Band of Gypsies sa Jimi Hendrix Experience nevyrovná a k pôvodnej skupine sa vrátil pár mesiacov pred svojou smrťou v septembri 1970. Band of Gypsies nevydali štúdiový album, jedine živú nahrávku z koncertu.

Najbližšie videá a dokumenty

To, že album nikdy nevyšiel, však neznamenalo, že na ňom hudobníci nepracovali. Skladby v tom období Hendrix nahrával okrem Milesa a Coxa s viacerými hudobníkmi a práve tento materiál z trezoru po rokoch vytiahla jeho sestra Janie. Na People, Hell and Angels sa objavili aj dve coververzie, jedna je od Elmora Jamesa s názvom Bleeding Heart a druhá Mojo Man bratov Allenovcov. Pod zvyšnými desiatimi piesňami je autorsky podpísaný Hendrix. Niektoré z nich ako Izabella či Hear My Train A Comin' už boli v inej verzii zverejnené.

Podľa slov jeho sestry ide o posledný posmrtný Hendrixov album. Spoločnosť, ktorú Janie s dedičskými autorskými právami na bratovu tvorbu riadi, by sa v najbližších rokoch venovala skôr vydávaniu živých koncertov a dokumentov. „Jimiho hudba je vláknom niekoľkých tapisérií zvuku,“ zhodnotila Janie pre USA Today štyridsaťdva rokov po smrti gitaristu. „Nie je už medzi nami, ale jeho tvorba musí pokračovať.“

debata chyba