Tichý Beatle George Harrison

George Harrison by bol nedávno oslávil okrúhle sedemdesiatiny. Hoci v porovnaní s vodcovskou dvojicou Lennon - McCartney stál trocha v úzadí, mnohé fanúšičky legendárnej kapely si dodnes vyberajú ako svojho najobľúbenejšieho ex-Beatla práve jeho.

09.03.2013 06:00
Obit Shankar George Harrison a Ravi Shankar na... Foto: ,
George Harrison a Ravi Shankar na archívnej fotografii z roku 1967.
debata (1)

Harrison až v dospelosti zistil, že sa v skutočnosti narodil o deň skôr, ako sa oficiálne uvádzalo, lebo prišiel na svet krátko pred polnocou. Vyrastal v chudobných pomeroch, no keď ho to začalo ťahať k hudbe (vraj keď po prvý raz počul Elvisa Presleyho), otec mu kúpil prvú gitaru. Ešte ako dieťa Harrison založil kapelu Rebels, ako 15-ročný sa pridal k Paulovi McCartneymu a Johnovi Lennonovi v skupine Quarrymen.

Hoci bol nadaný študent, v 16 rokoch odišiel zo školy a privyrábal si aj ako pomocný elektrikár. V roku 1960 už liverpoolski mladíci pôsobili pod menom The Beatles. Získali angažmán v Hamburgu, hrávali aj s uznávaným gitaristom Tonym Sheridanom, ktorý Harrisonovi pomáhal zlepšovať sa. O pár mesiacov neskôr sa už kapela v zložení John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr ocitla uprostred medzinárodného ošiaľu. Ich prvé singly Love Me Do a Please Please Me vyleteli na vrchol rebríčkov a z The Beatles boli hviezdy.

George v sebe objavil talentovaného skladateľa. Prvými kompozíciami prispel už na druhú štúdiovku With the Beatles. V kapele sa stal dôležitým udávačom trendov. V polovici 60. rokov ju posunul smerom k folku, neskôr oživil celú hudobnú scénu indickými prvkami. V tom čase sa zblížil s výraznou osobnosťou indickej hudby Ravim Shankarom, priateľstvo udržiavali až do Harrisonovej smrti. Láska k indickej kultúre a hinduizmu sa prirodzene prejavila aj v jeho hudbe. Albumom, kde bolo vplyv východnej kultúry cítiť najviac, bol experimentálny Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967).

Keď začalo počas nahrávania albumu Let It Be medzi vyčerpanými chrobákmi stúpať napätie, Harrison to vzdal ako prvý. Po 12 dňoch sa však nechal prehovoriť na návrat. Kapela ešte nahrala legendárny album Abbey Road, Harrison naň prispel svojimi azda najvydarenejšími skladbami Something a Here Comes The Sun. Potom prišiel koniec.

Harrison sa s hudbou rozlúčiť nechystal. Keď sa The Beatles roku 1970 rozišli, už mal na konte dva sólové albumy. V tom istom roku vydal platňu, ktorú mnohí považujú za jeho majstrovské dielo – All Things Must Pass. Úspech zaznamenal aj s nahrávkou Living in the Material World. Koncom 80. rokov pôsobil spolu s Bobom Dylanom, Royom Orbisonom, Steveom Lynnom a Tomom Pettym v superskupine Travelling Wilburys. Príležitostne hrával aj s Ericom Claptonom či Neilom Youngom.

Intenzívne sa venoval charite, podporoval aj film – vďaka jeho financiám vznikol kultový Život Briana z dielne skupiny Monty Python. V roku 1997 Harrisonovi diagnostikovali rakovinu hrtana, o dva roky neskôr mu priťažil šialený útočník, ktorý sa ho pokúsil zavraždiť. Zachránila ho manželka Olivia, s ktorou mal jediného potomka Dhaniho, no rádioterapiou oslabený hudobník utrpel štyridsať bodných rán. V roku 2001 Harrison chorobe podľahol.

3× George Harrison

  • pomohol obohatiť západnú hudbu o východné prvky
  • jeho popol údajne rozsypali do indickej Gangy
  • bol vášnivým fanúšikom a zberateľom pretekárskych áut

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba