David Bowie sa postaral o comeback desaťročia

Najväčší comeback v histórii rockovej hudby. Návrat vizionára, triumf hudobného hrdinu alebo najočakávanejší album posledných desiatich rokov. Svetové médiá plné fotografií šesťdesiatnika, ktorý starne pomalšie ako jeho unavení rovesníci. Jeho meno je David Robert Jones no celý svet ho pozná ako Davida Bowieho.

14.03.2013 16:00
People David Bowie Foto: , ,
David Bowie
debata

O návrate jednej z najväčších legiend hudobnej histórie pochybovali aj jeho najvernejší fanúšikovia. Koncertovať prestal v roku 2004 po tom, čo prekonal infarkt na európskom turné. Posledný album Reality vydal v roku 2003. Desaťročné ticho. Desať rokov čakania a dohadov. Bowie zmizol. Občas sa objavil na albumoch svojich priateľov alebo v malej filmovej úlohe. Žiadna zmienka o novom albume ani koncertoch.

album The Next Day Foto: Sony Music
bowie - cover album The Next Day

Ráno ôsmeho januára 2013 však hudobný chameleón opäť prekvapil celý svet. V deň svojich šesťdesiatych šiestych narodenín vypustil nový singel Where Are We Now. Nádherná skladba s melancholickým videoklipom z jeho obľúbeného Berlína bola prvým príbehom čerstvého albumu The Next Day. Albumu, ktorý potvrdzuje, že David Bowie nikdy neodišiel z hudobného sveta. Iba čakal na správny čas.

Nenahraditeľný vizionár

V dobe, keď vydávaniu albumov predchádza dokonale načasovaná marketingová kampaň, pôsobil Bowieho návrat ako nepochopený vtip. Hudobník dokonca neposkytoval žiadne rozhovory. Na všetky otázky ohľadom najočakávanejšieho albumu posledných desiatich rozhovor odpovedal producent Tony Visconti. Žiadna webová stránka s tajomnou prezentáciou, žiadne hádanky ani vyhlásenia o dokonalosti nového materiálu. David Bowie sa vrátil tak, ako to robia hudobníci zo starej školy. S výbornou skladbou.

Singel Where Are We Now strhol všetky vekové kategórie aj médiá. Prestížne hudobné magazíny, blogy o súčasnom umení, sociálne siete. Všade ste mohli nájsť odkaz na videoklip nenapraviteľného vizionára. Začínal so skladbami The Velvet Underground, vytvoril postavu kultového Ziggyho Stardusta, produkoval Iggyho Popa, nahral neprekonateľnú berlínsku trilógiu a v deväťdesiatych rokoch ho koncertne sprevádzala kapela Nine Inch Nails.

David Bowie nie je nahraditeľný. Existuje iba jeden originál a tisíce napodobenín. Každá z nich sa snaží o originálny rukopis, no Bowie ho má v sebe. V spôsobe skladania, spevu a samozrejme imidžu. Jeho dôležitosť pochopil už vo svojich začiatkoch. Hudobné aj módne trendy diktuje už od konca šesťdesiatych rokov. A darí sa mu to aj v roku 2013.

V plnej sile a s výborným materiálom

"David, ako to zahráme naživo?“ pýtal sa producent Tony Visconti. "Nezahráme, pretože to hrať nikdy nebudeme,“ odpovedal Bowie. To bolo jedno z mála stanovísk originálneho veterána k novému materiálu. Naozaj bude taký revolučný a komplikovaný? Pýtali sa netrpezliví fanúšikovia. Nie, nie je.

Je to nový Bowie. A to je odpoveď na každé spochybňovanie sily nahrávky The Next Day. Je to dobrodružstvo, ktoré vás prekvapí vždy, keď si myslíte, že mu rozumiete. Štrnásť skladieb je iba výberom toho, čo hudobník nahral za posledné dva roky. Na samotnom albume začal s Viscontim tajne pracovať už v roku 2011.

album The Next Day Foto: Sony Music
bowie - cover 2 album The Next Day

Bowieho dlhoročný spolupracovník tvrdí, že kultovému hudobníkovi zostalo ešte dosť materiálu na ďalšiu dosku. Fakt, že The Next Day trvá 54 minút a japonská bonusová edícia je ešte dlhšia, hovorí sám za seba.

David Bowie je uprostred nového produktívneho obdobia. S aranžmánmi skladieb pracuje rovnako ako počas vrcholnej berlínskej éry. Vtedy nahral počas troch rokov slávne albumy Low, Heroes a Lodger. The Next Day by mohlo byť začiatkom jeho novej tvorivej epochy. Nekompromisný materiál a obal, ktorého základ tvorí práve cover legendárnej dosky Heroes, na to nabáda každého vnímavého poslucháča.

Nový deň Davida Bowieho

The Next Day je bezpochyby hudobným comebackom desaťročia. Nechýbajú mu silné single, tvrdé skladby s typickým rock-punkovým výrazom ani intímne skladby. David Bowie bol vždy majstrom organizovaného chaosu. Jeho hlas znie stále suverénne a nezaniká ani v agresívnejších polohách. Ani stopa po stareckej únave, ktorú Bowiemu v posledných rokoch často pripisovali médiá. Love Is Lost, Valentine's Day, The Stars (Are Out Tonight) alebo titulná The Next Day by obstáli aj na jeho najlegendárnejších albumoch.

Najsilnejšou skladbou očakávanej platne však zostáva singel Where Are We Now. Krištáľovo krásna skladba patrí k tomu najlepšiemu, čo David Bowie zložil počas celej kariéry. Aj vďaka nej je The Next Day mimoriadne intenzívnym návratom legendy. Legendy, ktorá sa nevracia unavená, ale iná. Prevaha tvrdých skladieb napovedá, že David Bowie má stále dosť energie. Napriek tomu sa vyjadril, že k novej nahrávke nechystá žiadne turné ani koncerty. Uvidíme. Umenie prekvapiť totiž vždy ovládal zo všetkého najlepšie.

Hodnotenie Pravdy: 5 hviezdičiek z 5 David Bowie / The Next Day / Sony Music / 2013

debata chyba