Inšpiráciu našli v židovských spevníkoch

Ich rytmy roztancovali ľudí nielen na Slovensku, ale po celej Európe, či dokonca v Južnej Amerike. Klezmerová formácia Pressburger Klezmer Band sa aktuálne pýši titulom Najlepší album roka 2012 v žánri world music / folk podľa poslucháčov Rádia_FM a za sebou má šieste cédečko s názvom Tants Mit Mir. Aj o ňom porozprávali dvaja z členov - Marta Potančoková (spev) a Miro Lago (klarinet).

08.04.2013 09:00
Pressburger Klezmer Band Foto:
Pressburger Klezmer Band boli prvou slovenskou klezmerovou skupinou.
debata

V rámci klezmeru ste boli na Slovensku od vášho vzniku v roku 1995 nielen prví, ale dlho tiež jediní. Vznikli medzičasom aj iné skupiny v tomto žánri?
ML: Našťastie prišli už ďalší, takže v tom nie sme sami. Klezmerové skupiny však stále môžeme spočítať na prstoch jednej ruky. Košičania majú Kaschauer Klezmer Band, čo je pomerne mladá kapela, registrujem ich možno dva alebo tri roky. Potom sú tu aj kamaráti z Mojše Band, ale to je iný typ klezmeru, taký tradičnejší.

Čím je vo všeobecnosti klezmer špecifický?
MP: Je to hudba východoeurópskych Židov, takže v nej cítiť aj základ tradičnej hudby z nášho regiónu. Ide vlastne o ľudové piesne. Táto hudba sa hrávala na rôznych udalostiach – svadbách, pohreboch a počas židovských sviatkov. Špecifický je aj jazyk, v ktorom sa spieva – jidiš. Väčšinu skladieb máme v jidiši aj my, balkánske v srbčine, no občas robíme slovenské preklady. Tie nám potom prebásnia skúsení textári, či už Štrasser, alebo Feldek.

Pozrite si krátky dokument z nahrávania šiesteho albumu kapely Pressburger Klezmer Band Tants Mit Mir

Ovládate jidiš?
MP: Ja nie. Snažím sa však spievať tak, aby to nebolo počuť. Stáva sa nám, že na koncertoch stretneme ľudí, ktorí plynule hovoria jidiš a niekedy mi napravia akcent, ale väčšinou pochvália.
ML: Polovička kapely jidiš rozumie, chytí sa asi tak na polovicu slov. Je to veľmi podobné nemčine. Náš spoluhráč Samo sa jidiš venuje viac, čo nám pomáha.

Vaša tvorba pochádza výlučne zo starých skladieb klezmerových hudobníkov?
ML: Máme síce pár autorských vecí, ale je to dokopy asi desať pesničiek, čo je malé množstvo. Využívame staré spevníky, kde je neskutočne veľa skvelých skladieb, a v nich hľadáme inšpiráciu. Takže vezmeme skladbu, prearanžujeme ju a prerobíme do nášho nástrojového obsadenia.
MP: Tento rok sme skúsili hľadať aj v slovenskom folklóre, aby sme nadviazali na spojitosť slovenskej tvorby so židovskými klezmerovými skladbami a našli sme množstvo zaujímavých vecí, najmä z východného Slovenska. V najbližšej budúcnosti by sme radi prerobili presne tieto piesne, ktoré sú považované za slovenský folklór, a pritom vychádzajú z klezmeru.

Podobné prepojenie sa odrazilo aj na vašom najnovšom albume…
MP: Áno, ale na Tants Mit Mir sme sa zamerali najmä na Balkán. Na cestách sme stretli veľa zaujímavých hudobníkov a mnoho z nich malo blízko práve k Balkánu. Kedže v skupine máme aj srbskú akordeonistku Snežanu Jović-Werner, tak sme tieto skúsenosti zúročili.
ML: Počas vyše desiatich rokov koncertovania po Európe sme sa dostali ku kombinácii židovského folklóru a folklóru krajín, ktorými sme prešli – od Poľska cez Slovensko, Ukrajinu k Balkánu a nový album končí dokonca až pri orientálnej muzike. To všetko sa odráža na albume. Je to taká naša hudobná cesta.

Pomáha vám univerzálnosť jidiš pri zahraničných koncertoch?
MP: Určite, vďaka jazyku môžeme cestovať a vystupovať po celom svete. Dorazili sme dokonca až do Južnej Ameriky na klezmerový festival.

Pozrite si záznam zo spoločného vystúpenia Pressburger Klezmer Band a Franka Londona z americkej formácie The Klezmatics.

Hrávate aj mimo židovských podujatí?
ML: Často nás volajú napríklad na nežidovské svadby, kde vystupujeme ako tanečná kapela. Koncertujeme tak rôzne, kedysi sme chodievali aj na alternatívne festivaly, teraz sa občas objavujeme na folklórnych podujatiach. Klezmer je veľmi emotívny a má v sebe dobrý rytmus, čo sa páči ľuďom bez ohľadu na typ akcie.

Údajne sa na vašich koncertoch dá naučiť aj tancovať…
MP: Áno, pomáha nám s tým profesionálna tanečnica Linda Luptáková, bývalá tanečnica z Lúčnice. Vzniklo to spontánne, ľudia chceli tancovať, a nevedeli ako, tak ich počas koncertu vzala a začala učiť. Teraz už robieva aj workshop pred vystúpením, kde sa záujemcovia naučia rôzne druhy klezmerových tancov a na koncerte už máme hotových tanečníkov.

Tancuj s nami – to je v preklade aj názov vášho albumu Tants Mit Mir. Ten vo februári získal prvenstvo v žánrovej kategórii world music / folk v rámci cien Radio_Head Awards 2012. Aký to malo pre vás prínos?
MP: Náš žáner je okrajový z okrajových a toto ocenenie nám pomohlo dostať sa do hitparády rádia, čo je skvelé. Aj vďaka tomu sme si uvedomili, ako si vážime našich fanúšikov. Naštartovalo nás to a najbližšie chystáme aj nový videoklip.

debata chyba