Dvadsaťpäť rokov Polemicu: Žúrujeme primerane

Sú na scéne už štvrť storočia, ale stále ich baví prinášať fanúšikom nové zážitky. Výrazní predstavitelia slovenskej ska hudby - zabávači Polemic sa úspešne vyhýbajú ponorkovej chorobe, a že to vedia spolu roztočiť, dokazujú aj na aktuálnom turné. V rámci neho sa v najbližších dňoch zastavia dnes v Nitre, zajtra v Bratislave a v sobotu v Žiline. Nielen o koncertoch porozprával spevák Peter "Petko" Opet a gitarista Michal "Mickey" Novácky.

12.04.2013 09:00
Polemic Foto:
Členovia Polemicu ponorkovou chorobou netrpia ani po 25-ročnej kariére.
debata

Dvadsaťpäť rokov spoločného hrania, skladania, koncertovania. Neleziete si už na nervy?
Mickey: Tým, že nás je v skupine tak veľa, dokopy až desať, tak máme výhodu. Aj keď sa už začína „ponorka“ a nejaký člen si s ďalším lezie na nervy, vždy mu ostáva minimálne zvyšných osem, s ktorými to ešte ide. Keby to bolo o dvoch-troch ľuďoch, asi by to bolo zložitejšie.

K výročiu ste vydali aj nový album Hey! Ba-Ba-Re-Bop. Ako vznikal?
Mickey: Vznikal najmä veľmi dlho, vlastne od posledného albumu spred troch rokov. Odvtedy sme postupne nabehli na pozvoľný skúšací mód, ale pretože sme si to vydávali sami, nikto nás netlačil a mali sme na to čas, tak to tak aj vyzerá. Skladby, ktorých je tam pätnásť, sú veľmi rôznorodé a vystupuje v nich veľa hostí.

Je pre vás výhodnejšie vydávať si album po vlastnej línii?
Petko: Je to už druhý album, ktorý si vydávame sami. Mali sme dlhodobú zmluvu s veľkým vydavateľstvom, ktorá sa rovnako ako niektorým ďalším interpretom skončila v roku 2010. Pre vydavateľstvá to jednoducho prestalo byť zaujímavé aj kvôli klesajúcim ziskom, internetu a tak ďalej. My si to chceme robiť sami, pod vlastnou značkou, vlastnou firmou. Dohadujeme si distribúciu, aby sme sa dostali do predajných sietí, propagáciu, digitálny predaj, sponzorov a vôbec všetko. Je to v našich rukách.

Našli ste si pomedzi to čas aj na tvorbu a nahrávanie?
Mickey: Práve preto to trvalo tak dlho.

A čo iné aktivity? Na akej báze funguje Polemic? Je to pre vás hobby alebo práca na plný úväzok?
Petko: Sme profesionálna skupina a hudbou sa živíme niekoľko rokov, aj keď je pravda, že pár rokov trvalo, kým sme si mohli toto povedať. Niektorí z nás majú rozbehnuté firmy, niektorí si zamestnania ponechali, ale máme také krédo, že Polemic je prvoradý a pracovné aktivity prispôsobujeme kapele. Neexistuje pre nás v pracovnej oblasti nič dôležité okrem Polemicu a pretože je nás desať, nie je to jednoduché. Nemáme nájomných muzikantov a tých osem z nás, ktorých vidíte na pódiu, tam vidíte vždy, to, že prišiel niekto na záskok sa nám stalo minimum krát.

Ako vyzerali vaše koncerty kedysi a dnes? Viete to porovnať?
Zo začiatku to bola určite väčšia divočina. Chodievali sme hrávať za pivo a keď sa pošťastilo, tak aj za „cesťák“, ale, samozrejme, tie výkony ani zohranosť kapely neboli na takej úrovni. Kým sa vykryštalizovala zostava, kým sa to celé stabilizovalo hráčsky aj ľudsky, tak to určitý čas trvalo. Aj vtedy sme sa síce snažili vydať zo seba to najlepšie, čo sa dá, ale dnes je to určite profesionálnejšie a vyhratejšie.

Je pre vás celý ten muzikantský život ešte stále zábavou?
Petko: Nie sme herci, aby sme tak dobre zahrali, že nás to celé tie roky baví, a pritom stojíme na pódiu len kvôli nejakým honorárom. Snažíme sa, aby nám to ľudia aj stále verili a pretože na koncerty stále chodia, tak nám to zrejme veria. Čo sa týka žúrov, vieme sa odviazať, ale primerane. Keď ste na koncertnej šnúre a predstavíte si, čo vás čaká na druhý deň po párty, tak si to zväčša rozmyslíte.

Aké je vaše aktuálne turné?
Turné má niekoľko „výročných“ špecialít. Napríklad šou trvá dve a pol hodiny, od našich začiatkov je po prvýkrát dlhšia ako dve hodiny. Na spoluprácu sme si pozvali aj vokalistku alebo tanečnice, ktoré to tam rozprúdia aj po pohybovej stránke.

Prečo tanečnice?
Mickey: Ľudia potom nemusia len skákať a mávať rukami, ako keď vidia nás. Pozerajú sa na profesionálne choreografie a môžu si pri tancovaní vziať príklad. Dostali sme na ne už pozitívne ohlasy. Najmä mužská časť publika vždy ožije, keď sa zjavia na pódiu. Doteraz ožívali len ženy, keď sme sa na pódiu objavili my.

Keď sme pri spoluprácach, tento týždeň ste spustili zaujímavý projekt…
Petko: Stojí za tým režisér nášho nového videoklipu Marek Mackovič. Na tohtotýždňových koncertoch budú mať naši fanúšikovia možnosť natočiť video pesničky, na ktorú ich vyzveme. Môžu na to použiť čokoľvek – kameru, foťák aj mobil. Tieto „domáce videá“, teda príspevky, čo nám ľudia zašlú, sa budú dať zavesiť na internet a Marek Mackovič z toho poskladá videoklip. Samozrejme, že fanúšikov aj za snahu odmeníme, za všetky použité videá im pošleme cédečko a dvoch z nich vylosujeme a získajú nový mobil.

debata chyba