Nvmeri sú The Uniques s novým albumom

Pod názvom The Uniques vydali niekoľko vydarených singlov aj debut From the Dust ocenený kritikmi na Radio_Head Awards. Skúšali šťastie v Berlíne, koncertovali v zahraničí a stali sa výraznými zástupcami symbiózy lo-fi popu a elektroniky, aká u nás nemá konkurenciu. Trojica muzikantov na čele s Pištom Kráľovičom si však dnes hovorí Nvmeri. Okrem nového mena prichádza v nedeľu aj s novým albumom.

05.05.2013 09:00
nvmeri uniques Foto:
Trojica pod novým názvom Nvmeri príde v nedeľu s novým albumom.
debata

Pod názvom The Uniques vydali niekoľko vydarených singlov aj debut From the Dust ocenený kritikmi na Radio_Head Awards. Skúšali šťastie v Berlíne, koncertovali v zahraničí a stali sa výraznými zástupcami symbiózy lo-fi popu a elektroniky, aká u nás nemá konkurenciu. Trojica muzikantov na čele s Pištom Kráľovičom si však dnes hovorí Nvmeri. Okrem nového mena prichádza v nedeľu aj s novým albumom.

„Pôvodných The Uniques som založil s inými členmi,“ vysvetľuje netypickú zmenu Pišta Kráľovič a dopĺňa ďalšie dôvody. „Kapiel s takýmto názvom sa vo svete objavovalo niekoľko, čo bol problém napríklad pri využívaní niektorých internetových služieb. Najdôležitejší však bol náš pocit – jednoducho sme si už menom The Uniques neboli istí.“

V Nvmeri okrem neho hrá Palo Javorník na bicie a Miro Tuchyňa na basgitaru. V tomto zložení vystupovala trojica po niekoľkoročnom striedaní členov už v poslednej ére The Uniques, takže zostava zmenou neprešla. „Niektorí ľudia to vnímajú akoby išlo o novú kapelu, ale nie je to celkom pravda,“ dopĺňa. „Pár vecí je odlišných, lebo sa vyvíjame, hýbeme sa ďalej aj po hudobnej stránke, ale stále to robíme my a je nás tam cítiť, takže nejde o žiaden radikálny skok.“

Charakteristický, na prvé počutie „odfláknutý“ vokál, dôraz na kompozíciu a inšpirácia elektronikou kapele zostali aj pri novom albume s eponymným názvom. Ten vychádza už túto nedeľu, pričom ukážky z neho zverejnili pred časom Nvmeri na internete.

„Mysleli sme si, že sa po nejakom čase ustálime v jednotnom žánri a typickom zvuku, ale nakoniec to ,vypálilo' úplne naopak. Je to ešte rozmanitejšie ako na poslednom albume, lebo nás baví veľa muziky a zasahuje nás veľa vnemov, takže sa na albume objavuje kadečo, čo sa k nám akosi ,priplachtilo',“ vysvetľuje frontman a dodáva, že je rád, lebo robí presne takú muziku, akú by chcel aj počúvať.

Na Nvmeri je trinásť skladieb vrátane ostatného singlu Hardwired a skladby Cornerstone, ktorá sa pred rokom a pol objavila na vianočnej výberovke Rádia_FM. Ako hovorí Kráľovič, s novým názvom a albumom prichádza tiež nový jednotný koncept, ktorý zahŕňa napríklad vizuály či videoklipy. Naživo sa kapela predstaví aj v rámci turné. To odštartuje v bratislavskom Ateliéri Babylon v sobotu 11. mája, kde album zároveň pokrstia. Nasledovať bude Brno (15. 5.), Košice (17. 5.), Nitra (18. 5.) a až do záverečného žilinského koncertu 7. júna Nvmeri navštívia ešte aj Trenčín, Nové Zámky a Trnavu.

debata chyba