Budúcnosť festivalu BA City Beats je nejasná

Bez Kurta Cobaina na pódiu, ale zato poriadne nahlas. Skladbou Smells Like Teen Spirit od Nirvany zavŕšil koncert prvého ročníka festivalu BA City Beats na Tyršovom nábreží v Bratislave jeho headliner Wyclef Jean. Dôvodom bola reakcia na nutnosť ukončiť podujatie skôr, ako sa pôvodne plánovalo.

23.06.2013 17:19
Wycelf Jean, city beats Foto:
O dve hodiny skôr v Bratislave vystúpil aj Wyclef Jean.
debata

Napriek tomu, že na festivale vystúpilo niekoľko zaujímavých svetových mien, do kontextu je momentálne spájaný skôr s problémami. Hudba z Tyršovho nábrežia sa totiž niesla ulicami Starého Mesta aj v nočných hodinách a sťažnosti jeho obyvateľov na hluk zamiešali festivalu karty. Štvrtkový program, ktorému dominovali Rudimental, Hadouken! či Katy B, mal byť ukončený o dvanástej hodine, koncert poslednej menovanej však až do konca neodznel.

Ešte väčšie zmeny nastali v piatkovom programe, keď mala hudba stíchnuť do desiatej hodiny večer, teda o dve hodiny skôr ako sa plánovalo. „Posunuli sme hracie časy účinkujúcich, niektorých umelcov sme boli nútení zrušiť úplne, čo nás stálo peniaze navyše. Urobili sme to, lebo nám záleží na verejnej mienke,“ povedal Pravde organizátor Jozef Poláček, známy najmä pod prezývkou Jopo. Zmeny sa dotkli všetkých účinkujúcich, či už mladých Britov z Everything Everything, alebo soulového interpreta Aloe Blacca, ktorý najmä hitom I Need a Dollar publikum navnadil na hlavnú hviezdu.

Ani Wyclef Jean nebol k novým podmienkam skeptický, čo dokázal niekoľkými štipľavými vetami na pódiu. Jeho šou, ktorá miestami pripomínala viac moderovanú diskotéku ako poctivý koncert skladateľa a muzikanta, čo má prsty v takých hitoch ako Ready or Not od Fugees či Hips Don't Lie so Shakirou, sa skončila pár minút po desiatej. Hudba však najbližšiu hodinu neprestala znieť z vedľajšieho stanu, kde vystupovala formácia Tosca. Zvyšok účinkujúcich sa presunul do blízkeho klubu Loft!

Na festivale sa podľa Poláčeka zúčastnilo okolo dvetisíc ľudí, čo pri prvom ročníku považuje za úspech. Budúcnosť BA City Beats je však podľa jeho slov práve pre problémy s mestom nejasná. „Pokiaľ sa obyvatelia tohto mesta zobudia, veľmi rád by som sem nosil dobrých a kvalitných interpretov. Robiť to však sám pre seba nepotrebujem,“ vysvetlil. „Buď chce byť Bratislava kultúrne mesto a mať svoj mestský festival, ako majú dnes vo svete už takmer všetky hlavné mestá, alebo môže zostať tam, kde je.“ Podmienky totiž podľa jeho slov organizátori splnili a akciu nahlásili. Situáciu zrejme budú riešiť právnou cestou.

debata chyba