Jay-Z použije text piesne od Nirvany, dovolila mu to Courtney Love

Americká speváčka je vdovou po frontmanovi Nirvany Kurtovi Cobainovi a vlastní práva na všetky jeho skladby.

24.06.2013 05:00
Jay-Z Foto: ,
Raper Jay-Z
debata

Na albume Magna Carta Holy Grail amerického rappera Jay-Z sa budú nachádzať aj slová známej piesne Smells Like Teen Spirit od Nirvany. Dovolila mu to speváčka Courtney Love, ktorá je vdovou po frontmanovi spomínanej skupiny Kurtovi Cobainovi a zároveň majiteľkou práv na všetky skladby Nirvany. „Dovolila som mu použiť text. Frances (dcéra Love a Cobaina, poz. SITA) by sa zbláznila, keby to vedela,“ povedala Love pre portál Huffington Post. „Jay-Z je skvelý a sme priatelia. Nemyslím tým však najlepších priateľov ani nič podobné,“ doplnila.

Rapper najprv použil slová Nirvany bez povolenia, ale celá situácia sa neskôr vyriešila. „Použili ich bez opýtania, čo bolo svojim spôsobom bezočivé. O obchodnú stránku sme sa však postarali, čiže je to už v poriadku,“ vysvetlila 48-ročná speváčka. Detaily o tom, kde a ako slová skladby Smells Like Teen Spirit Jay-Z použije, zatiaľ nie sú známe. Magna Carta Holy Grail bude rapperovou dvanástou sólovou štúdiovkou v poradí. Na jej produkcii sa podieľali napríklad Rick Rubin, Timbaland, Pharrell Williams alebo Swizz Beatz a vyjsť by mala začiatkom júla.

Štyridsaťtriročný Jay-Z, vlastným menom Shawn Corey Carter, sa na hudobnej scéne pohybuje od roku 1989. Debutoval však až v roku 1996, keď vydal album Reasonable Doubt. Ten je spolu s nahrávkou The Blueprint (2001) v rebríčku 500 najlepších albumov všetkých čias podľa magazínu Rolling Stone. V súčasnosti má na svojom konte 11 sóloviek, dva spoločné albumy so spevákom R. Kellym a po jednom s rockovou kapelou Linkin Park a rapperom Kanyem Westom. Okrem toho vydal viacero kompilácií a zatiaľ získal 17 cien Grammy. Jay-Z je podľa magazínu Billboard desiatym najúspešnejším interpretom rokov 2000 až 2009. Jeho manželkou je speváčka Beyoncé, ktorá mu vlani v januári porodila dcéru Blue Ivy.

debata chyba