Gitarista Iron Maiden: Dorástla nám nová generácia fanúšikov

Heavymetalová legenda Iron Maiden má za sebou už bezmála 40 rokov na scéne. Kapela prežila odchody starých a príchody nových členov, neublížila jej ani zmena frontmana, ktorým je od roku 1982 nezameniteľný Bruce Dickinson. Na všetkých jej 15 albumoch sa z jej šiestich súčasných členov podieľali len basgitarista a hlavný skladateľ kapely Steve Harris a sólový gitarista Dave Murray. V rozhovore pre Pravdu Dave Murray prezradil, napríklad aj na čo sa môžu tešiť návštevníci piešťanského festivalu Topfest, na ktorom sa britská kapela už vo štvrtok 27. júna predstaví v úlohe hlavného headlinera.

26.06.2013 12:12
IRON MAIDEN Foto:
Iron Maiden sa predstavia na piešťanskom Topfeste už vo štvrtok 27. júna.
debata (2)

Na aktuálnom Maiden England Tour ste už od mája, ako to zatiaľ ide, užívate si ho?
Sme na cestách už zhruba mesiac, hrali sme na festivaloch aj samostatné koncerty a zatiaľ je to úžasné. Všade sme sa stretli s výborným publikom, zdá sa, že dorástla celá generácia našich nových fanúšikov, z čoho máme obrovskú radosť. Mnohé koncerty boli celkom vypredané, sťažovať sa asi môžeme len na počasie, ktoré nám nie vždy prialo. No už sa veľmi tešíme na Slovensko, nehrali sme u vás už pekných pár rokov. Navyše to tentoraz bude trojdňový festival, a to je vždy výnimočný zážitok…

Preferujete festivalové koncerty pred samostatnými?
Užívam si oboje, hoci festivaly sú často náročnejšie. Fanúšikovia sú na nich niekoľko dní bez prestávky, niekedy stoja aj 8 hodín pod pódiom, kým naň vyjdeme my, a tak keď chceme, aby si to naozaj užili, vydáme zo seba oveľa viac energie. Naša šou je však rovnaká, či hráme v hale, alebo na festivale – ten istý setlist aj produkcia. Adaptujeme sa na každé prostredie a vždy zo seba vydáme maximum.

Gitarista Iron Maiden Dave Murray je v kapele... Foto: Blogspot
Iron-Maiden Dave Murray Gitarista Iron Maiden Dave Murray je v kapele už od roku 1975.

V koncertnej aktivite sa Iron Maiden môže rovnať len málo kapiel, je to pre vás na živote kapely to najdôležitejšie?
Pri živom hraní cítite energiu a adrenalín, bez ktorých by to nešlo. Ale zároveň je to veľmi vyčerpávajúce, najmä počas turné, keď cez deň cestujete a večer hráte. Zvládame to aj vďaka krátkym prestávkam medzi koncertnými dňami.

Vaši fanúšikovia sa vždy môžu tešiť na veľmi energickú a skoro divadelnú šou, ako si dokážete udržať toľko entuziazmu pri interpretácii skladieb, ktoré často hráte už celé dekády?
Keď to takto podáte, znie to naozaj bláznivo, skutočne mnohé skladby hrávame už celé dekády! Každý koncert však absolvujeme pred novým publikom, často v inej krajine. Medzi kapelou a publikom vždy prebieha jedinečná, nezopakovateľná reakcia, a tak je aj atmosféra vždy iná, hoci hráte rovnaké piesne. Nuda nám naozaj nehrozí, vlastne sa vďaka opakovaniu známych skladieb môžeme viac uvoľniť, čo je veľká výhoda, najmä keď robíme veľkú šou s pyrotechnikou, naším maskotom Eddiem a ďalšími prvkami.

Prinesiete na Topfest aj niečo, čo dosiaľ nemohli vidieť a počuť ani tí, ktorí už na vašich koncertoch boli?
Hráme najmä skladby z éry nášho siedmeho albumu Seventh Son of a Seventh Son. Je to však celkom nový prístup k týmto starším skladbám, čiže prekvapenia určite budú pre každého, no nechcem všetko prezradiť.

Súdiac podľa vašej doterajšej diskografie, zrejme by ste čoskoro mali vydať aj nový štúdiový album…
Nové štúdiovky vydávame každé 3 – 4 roky, The Final Frontier, dosiaľ posledný a 15. v poradí, sme vydali pred troma rokmi. No tentoraz si zrejme doprajeme trošku viac času. Dosiaľ bolo v kapele všetko o ustavičnom plánovaní do ďalekej budúcnosti, tak si teraz chceme konečne užívať to, čo sa deje práve tu a teraz. Do konca roka budeme koncertovať, čaká nás ešte veľká časť Európy, Južná aj Severná Amerika. Až potom sa zamyslíme, čo ďalej, čiže na vašu otázku mám zatiaľ len veľmi vágnu odpoveď. Ale aby som vás nezneistil, nový album Iron Maiden raz určite bude! Otázne je len, kedy a kde sa do toho pustíme. O materiál na skladby však núdza určite nebude, za väčšinou našej hudby stojí Steve Harris a keď sa stretneme v štúdiu, často má už mnoho skladieb takmer hotových.

Návštevníci Topfestu sa majú na čo tešiť, Iron Maiden sú vo výbornej forme. Takto sa predviedli 21. júna v Grazi.

V Iron Maiden ste už od roku 1975, čo vidíte, keď sa dnes obzriete späť?
Na začiatku sme ani netušili, čo nás všetko čaká. Našim najväčším cieľom bolo vtedy získať kontrakt na nahrávanie, aby sme sa konečne mohli vykašľať na svoje bežné džoby od 9 do 5 a hrať profesionálne. Je to neuveriteľné, ale darí sa nám to už takmer štyri dekády a mnohí naši dnešní fanúšikovia neboli ani na svete, keď sme nahrávali svoje prvé albumy. Mali sme naozaj veľké šťastie.

A keď sa pozriete vpred?
Zrejme budeme hrať tak dlho, kým nás to bude baviť a kým nám to zdravie dovolí. Vlastne si myslím, že máme ako kapela pred sebou ešte pekných pár rokov!

2 debata chyba