Festival Východná chce osloviť aj mladých

Päťdesiatdeväťročná tradícia, ktorú má na Slovensku Folklórny festival Východná, je znamením bezkonkurenčného úspechu. Organizátori sa však tento rok opäť rozhodli podujatie doplniť novinkami. Osloviť by mali aj mladých.

04.07.2013 09:00
vychodna Foto:
Sobotný program bude patriť najmä výkonom Marka Ťapáka a SĽUK-u v predstavení Tanec medzi črepinami.
debata

V Humne sa bude tancovať do rána

Krojmi, haluškami, a najmä tradičnou hudbou ožije už od dnes dedinka Východná v okrese Liptovský Mikuláš. Program rozdelený na scénické a mimoscénické formy potrvá do nedele. „Podujatie môže prilákať niekoľko cieľových skupín,“ hovorí organizátorka Katarína Babčáková. „Svoje si v ňom nájdu tradiční návštevníci, rodiny s deťmi aj mladí.“

Práve mladá generácia je podľa jej slov obklopená festivalovou kultúrou a aj preto vo Východnej odohrajú koncert predstavitelia festivalmi stále vychytenejšieho žánru world music. V piatok sa predstavia After Phurikane a v sobotu Balkansambel. Oba koncerty sa uskutočnia v Humne, ktoré je pre návštevníkov novinkou. „Humno vystavala Východná a počas festivalu v ňom budú prebiehať tanečné workshopy vedené profesionálnymi lektormi. Zábava bude pokračovať do tretej ráno.“

Okrem Humna sa organizátori zamerali na ďalší spôsob prezentácie, ktorý by mohol zaujať novú generáciu. „Tradičná forma ľudovej kultúry bez okázalých cirkusových a neprirodzených prejavov, akú Východná ponúka, môže ukázať mladým ľudom, že ľudová hudba a tanec sú im prirodzene blízke,“ dodáva Babčáková. Rodičia s deťmi majú zas príležitosť navštíviť obnovený detský košiarik, kde bude prebiehať program pre deti.

Spomienka na Jánošíka

Z mimoscénických programov je podľa Babčákovej „ťahákom“ najmä predstavenie Tanec medzi črepinami, ktoré sa uskutoční v sobotu večer, alebo piatkové vystúpenie súboru Želieziar z Košíc. Jeho Tanec – Legenda – Rituál nadväzuje na koncepciu festivalu, ktorá je spomienkou na zbojnícku legendu v súvislosti s trojstým výročím obesenia Jánošíka. Vo Východnej však nebudú chýbať ani zahraniční hostia, pozvanie tentoraz prijal aj maďarský štátny súbor Honvéd. V jednotlivých programoch rozliční umelci prezentujú aj fenomény z tých oblastí Slovenska, ktoré boli alebo budú zapísané v zozname Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Rovnako ako minulý rok poteší návštevníkov aj tradičná koliba či tvorivé a remeselnícke dielne. „Návštevníci si v dielňach môžu priamo vyskúšať výrobu rozličných predmetov. Vystavovať sa bude aj tradičný odev, obydlia, ale aj sakrálne motívy na ľudových výšivkách,“ hovorí Babčáková. Kvôli festivalu bude upravená aj železničná doprava, rýchliky, ktoré zastavujú v Štrbe a Poprade, budú mať v priebehu týchto troch dní špeciálnu zastávku vo Východnej. Tí, ktorí si kúpia lístok na vlak, majú zároveň zľavu zo vstupenky. V areáli je možné aj kempovať. Viac informácií nájdete na stránke www.festivalvychodna.sk.

debata chyba