Monkey Business stále nerobia hudobné kompromisy

Hudobný svet nepozná hranice. Pred rokom 1989 to o tom československom určite neplatilo. Niektorí interpreti síce s nostalgiou spomínajú na časy, keď sa ich albumy predávali v stotisícových nákladoch, no toto šťastie mali iba vyvolení. Termín "socpop“ hovorí za všetko. Uzavretý trh vyhovoval najmä tým, ktorí nemali potrebu po zahraničnom zvuku alebo spolupracovníkoch.

11.07.2013 12:00
Monkey Business Foto:
Monkey Business: Happiness of Postmodern Age
debata

Po revolúcii sa pomery na našej regionálnej scéne zmenili. Mnohé hviezdy vyhasli a už nikdy nechytili druhý dych. Súboj so zahraničnou produkciou by mal byť na slobodnej scéne samozrejmosťou. Mnohé domáce "legendy“ to však stále nepochopili. Česká skupina Monkey Business však pravidlám medzinárodnej scény rozumie dokonale. Vysoké nároky na produkciu, špičkový zvuk a zahraničné hudobné hviezdy. Albumy Monkey Business sa vďaka nim aj dnes vymykajú domácemu priemeru. Platí to aj pre novinku Happiness of Postmodern Age.

Skupina, ktorá nemá strach z veľkých mien

Výrazné osobnosti. Bez nich neprežije žiadna skupina s dlhodobými ambíciami. Roman Holý, Tonya Graves a Matěj Ruppert nimi bezpochyby sú. Aranžmány charizmatického multiinštrumen­talistu a dva unikátne hlasy fungujú v dokonalej harmónii už od roku 2001. Vtedy Monkey Business vydali druhý album Save the Robots.

Nasledovalo ďalších šesť úspešných nahrávok. Ani jedna nebola prepadákom alebo sklamaním. Monkey Business majú oddaných fanúšikov. Zásluhu na tom majú najmä povestné koncerty, na ktorých si skupina dáva záležať rovnako ako na produkcii albumov. Gitarista Hiram Bullock, speváci Glenn Hughes a Ashley Slater, saxofonista David Sanborn alebo bubeník Dennis Chambers. To sú len niektoré zo slávnych mien, ktoré patria medzi hudobné úlovky Monkey Business. Na tie domáce by skupina potrebovala celý článok. Speváka Dana Bártu však nájdete takmer na každom z albumov. Objaví sa aj na najnovšom Happiness of Postmodern Age. Jeho hosťovanie však s prehľadom zatienila iná spevácka osobnosť. Legenda folkovej hudby Joan Baez.

Silné melódie, Joan Baez aj odkaz Václava Havla

Priemernému materiálu však nepomôžu ani veľké mená. Happiness of Postmodern Age určite nie je najlepším albumom českej skupiny so svetovým zvukom. Silné nahrávky z jej začiatkov sa totiž prekonávajú ťažko. Práve preto netreba novinku porovnávať s albumami Save the Robots alebo Resistance Is Futile. Monkey Business sa vyvíjajú, no nestrácajú pritom zmysel pre humor a silnú melódiu.

Nie je to iba hudba, ale samostatný umelecký svet. Videoklipy, koncertné kostýmy, nekompromisné mediálne vyjadrenia a jasná predstava o hudobnej kvalite. Buď ich pravidlá rešpektujete, alebo vás tvorba Monkey Business nikdy neosloví. Základom je nebrať sa príliš vážne. To však neplatí pre aranžmány a zvuk. Happiness of Postmodern Age má všetko, čo musí mať album Monkey Bussiness. Dynamické skladby, originálnych hostí aj dojímavú baladu. Je ňou cover verzia kultovej skladby Diamond and Rust.

Monkey Business: Happiness of Postmodern Age Foto: Supraphon
Monkey Business Monkey Business: Happiness of Postmodern Age

Originál z roku 1975 bol veľkým pesničkárskym hitom. Verzia, ktorú Baez nahrala s Monkey Business, má však svoje vlastné svojské kúzlo. Podľa speváka Matěja Rupperta v nej cítiť odkaz Václava Havla. Joan Baez je pre neho totiž jedným zo symbolov nežnej revolúcie. Môže za to prerušený bratislavský koncert, ktorý sa skončil vo chvíli, keď Baez pozvala na pódium pesničkára Ivana Hoffmana. Aj pozvanie legendárnej pesničkárky svedčí o tom, že Monkey Business už dávno nie sú iba funky kapelou s dobrými koncertmi.

Bez veľkých hitov, ale stále s rovnakou radosťou

Up To Speed Now, The Ferry Tale, German Party, Realistic Romantics a Midlife Punk's Dilemma potešia každého fanúšika neúnavných bojovníkov hutného zvuku. Joan Baez hosťovala aj v ďalších dvoch vydarených skladbách Heartburn a My First Daimler. Výborne dopadla aj spolupráca s elitou českého hip-hopu v Rockin' At The Lobby Bar. Monkey Business nahrali kvalitný album, ktorý sa otvára s každým ďalším vypočutím. Nenájdete na ňom očividné hity, ale stále rovnako veľkú radosť z hudby a nekompromisnú produkciu. Žiadne pózy ani „mindráky“ z malého trhu. Jednoducho ďalší dobrý album dobrej kapely.

Hodnotenie Pravdy: 4 hviezdičky z 5

Monkey Business: Happiness of Postmodern Age, Supraphon 2013

debata chyba