Jedinečnosť Ivy Bittovej

Svojou originalitou očarila publikum v krajinách celého sveta, ale Iva Bittová sa hrdo hlási aj k slovenským koreňom. Speváčka, hudobníčka a skladateľka oslávi 22. júla päťdesiatpäť rokov.

13.07.2013 09:00
Česká speváčka a huslistka Iva Bittová sa 7.... Foto:
Česká speváčka a huslistka Iva Bittová čoskoro oslávi 55. narodeniny.
debata

Za jej lásku k hudbe môžu pravdepodobne gény, otec Koloman Bitto pochádzajúci z južného Slovenska, bol známy rómsky muzikant, matka Ludmila učila v materskej škole a pochádzala zo Slovácka. Umeniu sa venujú aj Ivine dve sestry – Ida a Regina. Prostredná Iva sa narodila v Bruntáli, mestečku nachádzajúcom sa na severnej Morave.

Hudobno-dramatický odbor vyštudovala na konzervatóriu v Brne, pričom jej predmety boli zamerané na husle a spev. Spievala už aj popri škole, a to v Brnianskom rozhlasovom orchestri ľudových nástrojov. Neskôr sa stala členkou Divadla na provázku a od roku 1984 vystupovala ako speváčka a huslistka s vlastnými piesňami s brnianskou formáciou Dunaj.

Vlastné interpretácie ľudových piesní sa v jej hudbe objavovali často, ale Iva Bittová sa venovala množstvu žánrov a rozsah jej aktivít je naozaj široký. Množstvo úspechov dosiahla aj vďaka spolupráci so skladateľom a bubeníkom Pavlom Fajtom. Z hudobnej sféry medzi ne patrí napríklad experimentálny džez, rock, vážna hudba či dokonca operný spev. Kto mal tú šancu vidieť a počuť ju naživo, vie, že čomukoľvek sa venuje, vždy to má správnu atmosféru a emócie. „Každé obdobie v mojej kariére sa zameralo na niečo špecifické a niekedy trvá až pol roka, kým na tom pracujem,“ povedala hudobníčka v októbri pre Pravdu.

Iva Bittová nové veci nielen prináša svojim fanúšikom, ale tiež i vyhľadáva. Vystupovala na naozaj netradičných miestach, či už v jaskyni, alebo vo výške 2¤000 metrov nad morom „Baví ma spoznávať nové možnosti a niekedy dokonca cielene prídem na koncert neskôr a nechcem si hranie vyskúšať, aby som si mohla priestor vychutnať po prvý raz až počas vystúpenia,“ povedala. V roku 2004 vystupovala v bájnej Carnegie Hall v New Yorku, ktorá je snom hádam každého muzikanta. Vystupovala v role Elvíry v Mozartovej opere Don Giovanni a na túto spoluprácu nadviazala niekoľkými koncertmi s tamojšou formáciou Bang On A Can All Stars, ktoré vyvrcholili albumom Elida.

Amerika sa jej zapáčila natoľko, že sa tam pred piatimi rokmi presťahovala. Do Európy však chodieva pravidelne, často koncertuje aj na Slovensku.

3 x Iva Bittová

jej sestra Ida Kelarová je tiež známa hudobníčka
má dvoch synov, s ktorými žije v americkom Hudson Valley
medializovaný bol aj jej vzťah so slovenským hudobníkom Richardom Müllerom

debata chyba