Festival peknej hudby otvorí džezová hviezda

Na Festivale peknej hudby v Banskej Štiavnici sa vo štvrtok o 20. h v Lapidáriu Starého zámku predstaví aj džezový kontrabasista svetového mena. Miroslav Vitouš pochádzajúci z Prahy. Po emigrácii koncom 60. rokov sa zapísal do hudobných kroník aj vďaka založeniu formácie Weather Report alebo spolupráci s takými velikánmi ako Miles Davis, Larry Coryell, Jan Hammer či Freddie Hubard.

25.07.2013 11:58
miroslav Vitouš¶, jazzman Foto:
Miroslav Vitouš
debata

Berklee je úbohosť

„Chcel som vypadnúť z Československa, dôvodom bola hudobná kariéra, ale aj politická situácia,“ vysvetľuje pre Pravdu Vitouš. Hudobník sa na Slovensku objaví po druhýkrát, ako tínedžer vystupoval v šesťdesiatych rokoch v Bratislave spolu s džezovou speváčkou Vlastou Průchovou. Po získaní svetového renomé a návrate z USA však na Slovensku ešte nekoncertoval.

Miroslav Vitouš pochádza z hudobníckej rodiny, jeho otec Josef bol džezovým klarinetistom a brat Alan multižánrovým umelcom. Hrával na husle aj klavír a v štrnástich rokoch si osvojil najmä kontrabas. Za Atlantik odišiel ako devätnásťročný s cieľom študovať na prestížnej hudobnej škole Berklee. Štipendium získal vďaka súťaži vo Viedni. Napriek sláve, ktorou je americká škola ovenčená, sa mladému muzikantovi štúdium nepozdávalo. „Berklee je úbohosť nad úbohosť,“ spomína prekvapujúco. „Učili nás tam to, čo som vedel už ako osemročný. S Pražským konzervatóriom sa to nedá ani porovnať. Po roku som odtiaľ radšej odišiel.“

Zawinul a Shorter ma podviedli

To, že sa v USA postavil na vlastné nohy, sa mladému Vitoušovi vyplatilo. Núkalo sa mu množstvo spoluprác, medzi inými aj s ikonickým Milesom Davisom. „Bol to silný moment, ale nebola to najvýraznejšia spolupráca, akú som mal. Tých ľudí, s ktorými som hral, bolo veľa,“ hodnotí s odstupom času muzikant. Patrí medzi nich aj Bob Brookmeyer, Duke Ellington, Dizzy Gillespie, Stanley Clark, Freddie Hubbard, Stan Getz, Herbie Mann alebo Herbie Hancock.

Míľnikom v jeho kariére bolo v časoch, keď sa začiatkom 70. rokov do povedomia dostával džez-rock, založenie legendárneho tria s názvom Weather Report. „Kapelu som založil spolu s Waynom Shorterom, Joe Zawinul sa k nám neskôr pridal.“ So svojimi spoluhráčmi však vydržal len dva a pol roka, dôvodom jeho odchodu boli nezhody. „Nastali komplikácie po hudobnej aj ľudskej stránke,“ hovorí. „Nechcel som sa vybrať komerčnou cestou, ako mali v pláne oni dvaja. Potom sa do hry dostali aj peniaze. Bol som spolumajiteľom Weather Report, ale Shorter so Zawinulom ma podviedli.“

Do Európy sa vrátil po vyše dvadsiatich rokoch. „Američania žijú a správajú sa inak ako my a prestávalo mi to vyhovovať. Potreboval som návrat ku koreňom.“ Hudobník momentálne žije v Taliansku a pracuje na rôznych projektoch.

V Banskej Štiavnici sa predstaví so svojím sólovým projektom Improvizácie na americké štandardné džezové piesne a momentálnu inšpiráciu, ktorý mal premiéru v USA minulý rok. „Bude to moja vlastná hudba aj džezové štandardy, ktoré hrám originálnym spôsobom, sú spracované mojím štýlom. Vyše deväťdesiat percent koncertu budú tvoriť moje veci.“

Lístok na podujatie je možné kúpiť v sieti Ticketportal. Viac o Festivale peknej hudby, ktorý potrvá do nedele, sa dozviete zo stránky www.fph.sk.

debata chyba