Na Cigánskom Bašaveli porastú Divé maky

Talentovaní rómski umelci z Rumunska, Maďarska, Ruska, Poľska, Čiech a zo Slovenska naservírujú koncom augusta návštevníkom Cigánskeho Bašavelu na Hrade Červený Kameň výdatnú porciu hudby, tanca a zábavy.

28.07.2013 09:00
Cigánsky Bašavel Foto:
Piaty ročník Cigánskeho Bašavelu bude koncom augusta na hrade Červený kameň.
debata

Multižánrový festival Cigánsky Bašavel organizuje občianske združenie Divé maky a jeho cieľom je poskytnúť talentovaným umelcom príležitosť verejne vystupovať. Okrem umeleckého má aj charitatívny rozmer, výťažok zo vstupného poputuje na pomoc deťom zapojeným v štipendijnom programe občianskeho združenia Divé maky, ktoré na festivale tiež ukážu svoj talent. Divé maky sľubujú, že pod taktovkou hudobnej dramaturgičky Barbory Botošovej a zbormajstra Mária Biháriho predvedú šou ako nikdy predtým.

Zaznejú rómske ľudovky

Vnučka Berkyho Mrenicu Barbora Botošová vystúpi aj so svojou kapelou Bohemias. Slovenská primáška je v nej jedinou ženou. V mužskom kolektíve sa jej podľa vlastných slov hrá veľmi dobre. „Je prijemné byť obklopená samými džentlmenmi,“ smeje sa.

Návštevníkov festivalu čaká aj vystúpenie Mária Biháriho a Bachtale Apsa (Slzy šťastia). Ich hudba má v sebe korene balkánskych, maďarských, ruských, španielskych a slovenských Rómov, ale nechýbajú v nej ani skladby takzvaného sinti džezu a klasické čardáše.

V porovnaní s minulým ročníkom bude program festivalu dýchať tradíciou, organizátori sa pokúsili o akýsi návrat ku koreňom, takže na pódiu zaznejú predovšetkým rómske ľudové piesne. Pozvanie prijala aj slávna rómska tanečná skupina z Transylvánie Romafest. Je jediná svojho druhu na svete a na Slovensko pricestuje po prvý raz. Pre tých, čo po ich vystúpení dostanú chuť trochu si zatancovať, bude pripravený Tanečný workshop s Lackom Cmorejom, Credance a Divými makmi. Podľa slov režiséra festivalu Petra „Gonza“ Vaška sa tento rok snažili dať priestor najmä mladým začínajúcim umelcom, takže návštevníci sa môžu tešiť napríklad na Gipsy Čáve, ktorí sa preslávili skladbou Topoľčianska zlatokopka, či talentovanú speváčku Nikolu zo súrodeneckého dua Gipsy Nicol. To bude mať na Bašaveli svoju premiéru.

Ďalšou zaujímavosťou je medzinárodný hudobný projekt Gipsy Bashavel, ktorý vznikol špeciálne pre tohoročný Bašavel. Návštevníci tak budú mať možnosť vypočuť si, čo sa stane, keď sa spoja Sendreiovci s donskými kozákmi, aby si zaspievali s poľskou kontrabasistkou a speváčkou Megitzou.

Remeslá aj ochutnávky

Keďže rómska kultúra nie je len o temperamentnej hudbe a tanci, na Cigánskom Bašaveli čaká návštevníkov aj bohatý sprievodný program – prezentácia rómskych remesiel, ochutnávka špecialít z rómskej kuchyne či výtvarný workshop s výtvarníčkou Ivanou Šátekovou. „Na žiadosť minuloročných návštevníkov sme do programu zaradili aj cigánsku vešticu,“ uviedol režisér. Okrem toho si návštevníci môžu pozrieť aj divadelné predstavenie, ktoré naštudovali Divé maky s režisérkou Naďou Uherovou a hercom Ferkom Balogom. Rómske rozprávky v ich podaní oslovia nielen deti, ale i dospelých. Pre najmenších je pripravený aj Detský kútik, kde nájdu historický ručne poháňaný kolotoč a drevené dobové hračky.

Organizátori sa tohto roku rozhodli zapojiť návštevníkov do priebehu festivalu nevšedným spôsobom. „Boli by sme radi, keby ľudia prišli oblečení podľa rómskej módy,“ povedala riaditeľka festivalu Vladislava Dolniková. „To znamená dámy v dlhých farebných sukniach a páni v lesklých košeliach so širokými rukávmi,“ vysvetlila.

Viac informácií o programe Cigánskeho Bašavelu, ktorý hrad Červený Kameň privíta 29. augusta, nájdete na stránke ciganskybasavel.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Cigánsky bašavel #Rómovia #Červený kameň