Do Bratislavy opäť mieria organisti z celého sveta

Organisti zo šiestich krajín sa od augusta až do polovice septembra predstavia slovenskému publiku v rámci 4. ročníka Katedrálneho organového festivalu Bratislava. Ako informoval spoluorganizátor podujatia Stanislav Šurin, v bratislavskej katedrále, Dóme Sv. Martina, odštartuje sériu siedmich koncertov vynikajúcich interpretov vo štvrtok 1. augusta o 19:00 recitál poľského organistu Mareka Stefanskeho. Festival symbolicky otvorí mysteriózna hudba geniálneho Oliviera Messiaena. Na veľkom katedrálnom organe zaznejú v podaní Stefanskeho aj monumentálne kompozície organového romantizmu Juliusa Reubkeho, Césara Francka a Franza Liszta.

30.07.2013 16:00
Bratislava, Dóm sv. Martina, orgán Foto:
Katedrálny organový festival sa v Bratislave tento rok začne recitálom v Dóme sv. Martina.
debata

Každý z organistov predstaví hudbu skladateľov svojich krajín. Napríklad aj diela Marca Enrica Bossiho si vypočuje publikum 8. augusta v podaní talianskeho hosťa Maria Ciferriho a tvorba Antona Brucknera a ďalších zaznie v rámci koncertu Matthiasa Giesena z Rakúska 15. augusta. Počas siedmich koncertov, piatich v auguste a dvoch v septembri, sa priaznivci organovej hudby môžu tešiť na interpretov z Poľska, Talianska, Rakúska, USA, Francúzska a samozrejme i na slovenských hudobníkov.

Vrcholom organovej virtuozity bude podľa Šurina 29. augusta Etuda francúzskej organistky Jeanne Demessieux v podaní Američana Davida di Fiore. Známy Mužský zbor sv. Efréma z Budapešti a organista Stanislav Šurin ponúknu 5. septembra významné dielo cirkevnej hudby Requiem Franza Liszta, skladateľa, ktorý mal s Cirkevno-hudobným spolkom Dómu sv. Martina v Bratislave osobné kontakty. “Lisztovo Requiem uviedli v dóme v roku 1911 ako bratislavskú premiéru a odvtedy v tomto priestore nezaznela. Na festivale tak zaznie opäť po 102 rokoch,“ podotkol organista a zároveň spoluorganizátor podujatia Stanislav Šurin. Miesto na festivale dostane aj improvizácia. Katedrálny organista Martin Bako predvedie svoje umenie 22. augusta celovečerným programom na recitované texty Krížovej cesty Paula Claudela. Improvizáciu na danú tému nevynechá 13. septembra vo svojom recitáli ani organista parížskej katedrály Notre-Dame Philippe Levebvre, ktorý patrí v tomto umení medzi svetovú špičku.

Koncerty, s výnimkou posledného (piatok 13.9.), sa budú konať vždy vo štvrtok o 19:00 v Dóme sv. Martina. Katedrálny organový festival je súčasťou Kultúrneho leta a Hradných slávností Bratislava 2013 a organizuje ho občianske združenie Tribus musicae a Bratislavská arcidiecéza v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom. Podujatie sa koná pod záštitou arcibiskupa-metropolitu Stanislava Zvolenského a s finančnou podporou Ministerstva kultúry a Poľského inštitútu. Podrobný program možno nájsť aj na www.bkis.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #organ #katedrálny organový festival