Folklór do Zuberca priláka aj Talianov či Mexičanov

Podroháčske folklórne slávnosti tento rok predstavia vyše tisíc umelcov nielen z Oravy a Slovenska, ale i z Poľska, Česka, Talianska či Mexika. Festival odštartuje v piatok 2. augusta v Oravskom Bielom Potoku a v tom čase aj tanečnou školou a ľudovou veselicou v kultúrnom dome v Zuberci, hlavný program otvorí v sobotu sprievod folklórnych súborov a skupín od Múzea oravskej dediny do areálu festivalu na poľanu Brestová.

01.08.2013 16:00
Podrohacske folklorne slavnosti Foto:
Podroháčske folklórne slávnosti sa už tradične budú konať na poľane Brestová v Zuberci.
debata

„Otvárací ceremoniál, v ktorom každý zúčastnený kolektív prichádza na javisko a predvedie krátky výber zo svojho programu, zaplní celé hľadisko. Samotné otvorenie je už tradične v réžii zubereckých folkloristov, keď v ich podaní zaznie pieseň Pod Roháčom žijem,“ povedal riaditeľ Oravského kultúrneho strediska Miroslav Žabenský.

V sobotu popoludní sa v programe Tanec – mladosť i radosť predstavia slovenské folklórne súbory Vatra z Tlmáč, Oravan z Nižnej a Frankovčan z Malej Frankovej. Program Muzikanti predstaví aktuálne podoby ľudovej hudobnej kultúry na slovensko-poľskom pohraničí. V podvečer je pripravené vystúpenie oravských detských folklórnych súborov a ich hostí a po nich sa predstavia zahraničné súbory. Záver sobotného večera bude patriť folklórnemu súboru Podpoľanec z Detvy s programom Krása pod Poľanou zrodená.

Nedeľa 38. ročníka Podroháčskych folklórnych slávností sa začne tradične sviatočnou furmankou a rannou svätou omšou v skanzene v kostolíku sv. Alžbety Uhorskej. Dopoludnia je pripravený program Pod oblôčkom zelený majerán v podaní oravských folklórnych skupín a program Málo nás, poďte všetci medzi nás, v ktorom predvedú svoje umenie detské folklórne súbory Žilinského kraja. Záverečný galaprogram bude patriť tanečníkom zo súborov Soláň a Hustopečská chasa z Česka, Podpoľanec z Detvy, Koniakow z Poľska, Oravan z Nižnej, Frankovčan z Malej Frankovej, Estampas de Mexico z Mexika a Monte Patulo z Talianska. Folklór bude po celý čas sprevádzať oravský tradičný jarmok ľudových remesiel v priestoroch Múzea oravskej dediny.

S festivalom súvisia aj dopravné obmedzenia. V nedeľu bude vjazd osobných áut do areálu festivalu zakázaný a medzi 9:00 a 18:00 bude úplne uzavretá aj cesta III. triedy zo Zuberca do Brestovej. V sobotu aj v nedeľu bude zo Zuberca k amfiteátru v Brestovej premávať bezplatná kyvadlová doprava.

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #folklór #Zuberec