Whitney Houston budú navždy milovať

Na jej náhrobnom kameni len nedávno pribudol nápis I Will Always Love You. Je to názov jej najznámejšieho hitu, ale aj odkaz miliónov fanúšikov, ktorí na svoju tragicky zosnulú hviezdu nikdy nezabudnú. Whitney Houston by sa 9. augusta dožila okrúhlej päťdesiatky.

03.08.2013 07:00
Whitney Houston Foto:
Whitney Houston by sa 9. augusta dožila okrúhlej päťdesiatky.
debata

Bola jednou z najúspešnejších ženských interpretiek všetkých čias – predala spolu vyše 200 miliónov hudobných nosičov a s vyše 400 prestížnymi hudobnými aj filmovými cenami držala tiež Guinnessov rekord ako najoceňovanejšia speváčka v dejinách. Ani to však rodáčke z Newarku neprinieslo šťastie v súkromnom živote či pokoj na duši.

Vyrastala v rozvetvenej rodine úzko previazanej s miestnou baptistickou komunitou. Jej matka Cissy Houstonová, sesternice Dionne a Dee Dee Warwickové aj krstná mama Aretha Franklin spievali gospel a už ako dieťa ich nasledovala aj Whitney. Ako tínedžerka už spievala vokály Chake Khan či Jermainovi Jacksonovi. V tom čase začala zúročovať aj svoj pôvab – začiatkom 80. rokov bola napríklad prvou Afroameričankou, ktorá sa objavila na obálke populárneho časopisu Seventeen. Debutový album vyšiel Whitney Houston roku 1985, boli na ňom aj hity Saving All My Love for You či How Will I Know. Štúdiových albumov spolu napokon stihla vydať ešte šesť, posledný I Look To You roku 2009. Nechýbali na nich skladby I Wanna Dance with Somebody, I'm Your Baby Tonight, My Love Is Your Love či Oscarom ocenené dueto s Mariah Carey When You Believe.

Od začiatku 90. rokov sa pravidelne objavovala aj na striebornom plátne – najskôr ako tvrdohlavá diva Rachel po boku Kevina Costnera v legendárnom Osobnom strážcovi (1992), z ktorého pochádza aj hit I Will Always Love You – hoci v skutočnosti ide o coververziu staršej skladby Dolly Partonovej.

Verejnosť mala vždy dobrý prehľad aj o jej súkromí – najskôr chodila s futbalovou hviezdou Randallom Cunninghamom, potom s hercom Eddiem Murphym, osudovú lásku však našla až v sebavedomom spevákovi Bobbym Brownovi. Zosobášili sa roku 1992 a o rok neskôr prišla na svet Bobbi Kristina, speváčkina jediná dcéra.

Koncom 90. rokov sa správanie Whitney začalo dramaticky meniť. Vynechávala vlastné koncerty, meškala na rozhovory, prišli aj prvé drogové škandály, do ktorých bol vždy viac či menej zapletený aj jej manžel. Roku 2007 sa dala rozviesť, ani to však speváčku nezachránilo pred jej vlastnými démonmi.

V roku 2011 ešte stvárnila jednu z postáv hudobného filmu Sparkle, ktorý mal premiéru až po jej tragickej smrti. V posledných mesiacoch života v dôsledku svojho životného štýlu prichádzala aj o to povestné zlato v hrdle. Napokon ju 11. februára 2012 o život pripravili lieky, drogy a alkohol. Paradoxne sa tak stalo v predvečer udeľovania cien Grammy, na ktorých bola toľkokrát sama hlavnou hviezdou.

3× Whitney Houston

  • od roku 2009 figuruje v Guinnessovej knihe rekordov ako najoceňovanejšia speváčka v dejinách
  • predala viac ako 200 miliónov kópií svojich albumov
  • zomrela v predvečer udeľovania cien Grammy. Sama ich mala na konte sedem
debata chyba
Viac na túto tému: #Whitney Houston #Mariah Carey #Bobby Brown