Vzácna nahrávka skupiny ABBA sa predala takmer za 5 000 eur

Takmer za 5 000 eur sa v nedeľu v on-line aukcii vydražila vzácna nahrávka skupiny ABBA, ktorá bola súčasťou dražby rozsiahlej zbierky memorabílií tejto švédskej kapely. Informovala o tom agentúra AFP.

13.08.2013 05:00
debata

Dražbu usporiadal Thomas Nordin, zberateľ všetkých vecí, ktoré súvisia s kariérou skupiny, ktorá sa celosvetovo preslávila hitmi ako Dancing Queen, Fernando či Mamma Mia. Do aukcie dal veľkú väčšinu svojej zbierky, ktorá sa skladá zhruba z 25-tisíc položiek. Na najvyššiu cenu vystúpil maxi singel z limitovanej edície vydanej v roku 1981 k 50. na­rodeninám manažéra skupiny Stiga Andersona. Nahrávku, z ktorej vyšlo len 200 kusov, vydražili za 4 800 eur, čo bol takmer dvojnásobok vyvolávacej ceny. „Je to fantastické! Som ohromený!“ povedal Nordin agentúre AFP.

Zbierka obsahovala predmety, ktoré Nordin začal zbierať od roku 1974, keď ABBA vystrelila k svetovej sláve víťazstvom v súťaži Eurovízie s piesňou Waterloo. Nordin mal vtedy deväť rokov, ale ihneď začal zhromažďovať vzácne kúsky a nezvyčajné predmety súvisiace s kapelou – napríklad dreváky ABBA vyrobené výhradne pre americký trh, bábiky či mydlá, knihy aj originálne plagáty.

Medzi ďalšími položkami, ktoré si našli kupca, bola purpurová vesta nesúca názov kapely, ktorá sa predala za vyše 3 600 eur, čo sedemnásobne prevýšilo vyvolávaciu cenu. Predalo sa aj vzácne mydlo, za ktoré kupec zaplatil vyše 450 eur.

Celkovo však bola aukcia sklamaním. Organizátori očakávali, že výnos z nej by mohol byť okolo 95-tisíc eur, nakoniec však kupci za predmety spojené s kapelou ABBA zaplatili „iba“ 64 500 eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #ABBA dražba