Katarína Knechtová nahrala pieseň Zem je guľatá

Skladba zaznie v krátkometrážnej snímke režiséra Martina Kazimíra, ktorá by sa mala volať rovnako ako pieseň.

19.08.2013 07:00
Katarína Knechtová Foto:
Speváčka Katarína Knechtová.
debata (1)

Speváčka Katarína Knechtová zložila pieseň k ďalšiemu filmu. Po hite Muoj bože do snímky Bathory (2008) režiséra Juraja Jakubiska a titulnej skladbe do českého trileru Isabel (2013) tentoraz nahrala titulnú pieseň ku krátkometrážnemu filmu s pracovným názvom Zem je guľatá. Ten nakrútil Martin Kazimír podľa rovnomennej poviedky Dušana Mitanu.

„Najprv sa mi do tej práce veľmi nechcelo. Sama som si vravela, či robiť ďalšiu pesničku pre ďalší film je dobrý nápad, no keď som si ten film pozrela, bola som milo prekvapená. Je nakrútený úžasne a môj obľúbený Richard Stanke je v ňom na zjedenie. Zamilovala som si ho ešte viac,“ uviedla 32-ročná speváčka. Okrem Stankeho si v 14-minútovej snímke zahrali aj Juraj Hrčka či Michaela Čobejová. Film bude mať premiéru v októbri na festivale študentských filmov Áčko v Bratislave. Pieseň vraj vznikla pomerne rýchlo, text k nej speváčka dokonca napísala počas oddychovania na kúpalisku. „Mala som tvorivé dni. Spravila som ju na mieru filmu, nemá ambíciu tváriť sa ako môj nový singel,“ vyhlásila speváčka, ktorá sa rozhodla skladbu pomenovať Zem je guľatá, hoci zatiaľ nie je ešte definitívne rozhodnuté, či tak bude znieť aj názov samotného filmu.

Katarína Knechtová kedysi spievala v súbore Prešovčatá. V roku 1996 sa stala členkou začínajúcej skupiny IMT Smile, ktorá s ňou v zostave debutovala albumom Klik-klak (1997). Ich cesty sa však rozišli a Knechtová založila kapelu Peha. Táto formácia vydala štyri štúdiovky – Niečo sa chystá (1999), Krajinou (2001), Experiment (2003) a Deň medzi nedeľou a pondelkom (2005) obsahujúce hity ako Za tebou, Vaňa plná piraní, Slnečná balada, Naoko spím, Diaľkové ovládanie, Hlava vinná, telo nevinné alebo Diabol, anjel. Knechtová získala v rokoch 2001 a 2005 cenu Aurel v kategórii najlepšia speváčka. Jej formácia Peha sa okrem toho v roku 2005 presadila aj v kategóriách Najlepšia skupina, Najlepšia pieseň (Za tebou) a Najlepší album (Deň medzi nedeľou a pondelkom). V rokoch 2007 a 2008 zase rodáčka z Prešova triumfovala medzi speváčkami v ankete OTO.

V roku 2008 sa rozhodla opustiť skupinu Peha a odštartovala sólovú kariéru, pričom debutovala albumom Zodiak (2008). Z nahrávky pochádzajú single Vo svetle žiariacich hviezd a V tichu a tiež spomínaná skladba Muoj Bože. V roku 2010 speváčka nadviazala spoluprácu s uznávaným producentom a koncertným bubeníkom Depeche Mode Christianom Eignerom. Výsledkom ich spolupráce je album Tajomstvá (2012). Ešte pred jeho vydaním sa hudobníčka predstavila ako predskokanka na česko-slovenskom turné skupiny Chinaski a účinkovala v tanečnej šou Let's Dance.

Vlani sa niekoľkonásobná držiteľka strieborného Slávika prezentovala ako bubeníčka novej kapely The Cubes, ktorú okrem nej tvoria sestry Jana a Petra Humeňanské. Dievčenské trio vydalo v lete debutový eponymný album. Ten si vyslúžil nomináciu na Radio_Head Award v kategórii Album roka – poslucháčska cena. The Cubes v Bratislave predskakovali kapele Garbage a samotná Knechtová sa v Prahe aj Bratislave predstavila v úlohe predskokanky írskej formácie The Cranberries.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Katarína Knechtová #Zem je guľatá #Martin Kazimír