Uprising potvrdil svoje dobré renomé

Bratislavský reggae festival Uprising je v areáli Zlatých pieskov už tradičnou hrejivou bodkou za letnými prázdninami. Jeho šiesty ročník lákal v piatok a sobotu na viaceré zvučné mená

26.08.2013 14:08
uprising ky-mani marley Foto:
Ky-Mani Marleymu po piatkovom koncerte iste pribudlo veľa slovenských fanúšikov. Nesklamal interpretáciou skladieb slávneho otca ani vlastnou tvorbou.
debata

Kraľoval im jeden zo synov nesmrteľného Boba Marleyho. Pre Ky-Maniho dopadla slovenská koncertná premiéra v piatok v noci na výbornú. S výsledkom festivalu sú spokojní aj jeho organizátori, už teraz odhadujú, že pestrý line-up pritiahol vyššiu účasť ako v minulom roku.

Festival stredoeurópskej úrovne

Už letmý pohľad na Zlaté piesky v piatok večer napovedal veľa o tom, ako sa podarilo po šiestich rokoch existencie etablovať reggae festivalu Uprising. V stredoeurópskom regióne mu dnes už len ťažko hľadať obdobu a svedčí o tom aj hojná účasť zahraničných milovníkov žánru, ktorým sa vďaka rozumným cenám za vstup aj vo festivalových stánkoch dlhšia cesta stále oplatí.   Povesť festivalu iste neobchádza ani interpretov, o tých kvalitných totiž v line-upe rok čo rok naozaj nie je núdza. K headlinerom prvého tohtoročného festivalového dňa patril napríklad aj charizmatický, bezmála päťdesiatročný, Jamajčan Capleton, známy aj ako The Prophet (prorok) či King Shango. Capleton vládne mocným vokálom a práve exhibícia rozmanitosti jeho polôh bola pre publikum v piatok večer najväčšou odmenou za vystávanie pod pódiom. Ostrieľaný rastafarián sa pohybuje na pomedzí roots reggae a dancehallu a vďaka bohatej komunikácii s publikom dokázal ľudí strhnúť k spevu aj tancu.

Ky-Mani nie je len otcovým klonom

Capleton bol však len zahrievacím kolom pred vystúpením skutočnej hviezdy večera, muža, ktorému by na natrieskaný koncert zrejme celkom postačilo vlastné meno. Sympatický Ky-Mani Marley je však oveľa viac, ako len synom svojho legendárneho otca. Hoci začal práve skladbou Roots Rock Reggae z repertoára Bob Marley & The Wailers a, azda viac pre potešenie publika ako svoje, zahral z otcových hitov aj No Woman No Cry, Could You Be Loved, Is This Love či I Shot the Sheriff. Niektoré, aj vďaka autentickému "marleyovskému“ vokálu zneli takmer ako originál, v iných si Ky-Mani  dovolil uvoľnenejšiu improvizáciu.

Príjemným prekvapením boli však najmä skladby z jeho vlastného repertoára, ktoré dokazovali, že nie je len urastenejšou kópiou Boba Marleyho. S výbornou kapelou za chrbtom osciloval medzi popom šmrncnutým reggae, rytmickým hip-hopom  až plnokrvným rockom a každá z jeho polôh pôsobila nápadito, zrelo a profesionálne. Za bratislavskou premiérou Ky-Maniho Marleyho bolo skrátka cítiť osobitý rukopis talentovaného hudobníka, ktorý sa síce najskôr podľa vzoru matky, jamajskej šampiónky v stolnom tenise, venoval športu, napokon však, našťastie, predsa neunikol otcovým stopám.     

Takmer vypredané

Aj keď sobotný večer neponúkal až toľko hviezd a počasie veštilo prehánky, ľudí v areáli neubudlo a spolu s tmou prichádzalo na Zlaté piesky čoraz viac návštevníkov. Atmosféru priniesli už očakávaní Israel Vibration o pol siedmej. Bohužiaľ, pre skorší hrací čas sa priestor pod hlavným pódiom nezaplnil úplne. Z oveľa lepšej pozície štartovali okolo pol desiatej Mellow Mood a náladu, akou je Uprising typický, potvrdili Busy Signal so svojou fúziou reggae a dancehallu. Uprising nie je postavený len na zvučných menách ani vyblýskanej šou. Dokázal zaujať návštevníkov aj koncertmi dídžejov a menej známych alebo lokálnych muzikantov. Veselé rytmy a jamajské zástavy boli akoby všadeprítomné.

Spokojnosť vyjadrili aj organizátori „Priebeh bol bezproblémový, neevidujeme žiadne väčšie zranenia,“ tvrdí PR manažérka Silvia Turnerová. „Spokojní sme aj s návštevnosťou, ktorá sa tesne priblížila k vypredaniu. Hoci deň po festivale ešte nevieme povedať presnú cifru, už teraz je zrejmé, že je vyššia ako minulý rok“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Uprising #Zlaté piesky #Ky-Mani Marley