Jeseň s novými Haim aj Timberlakom

Po jarných koncertných šnúrach a letnom festivalovaní sa hudobníci rozhodli potešiť svojich fanúšikov albumom. Na svoje si prídete či už preferujete Lady Gaga, Pearl Jam alebo Korn.

08.09.2013 16:00
lady gaga Foto:
Lady Gaga už tradične pred vydaním nového albumu provokuje, ako sa len dá.
debata

Sólo pre Eltona

September začal v hudobnom biznise celkom zostra, a to vydaním dosky od alternatívnych rockerov z Nine Inch Nails. Formácia pod vedením Trenta Reznora tak už v úvode mesiaca spustila šialenstvo, ktoré sa v týchto týždňoch deje na trhu s cédečkami. V pondelok prichádzajú s novinkou aj indie chlapci Arctic Monkeys. Ich album AM však nebude priaznivcom tejto kapely úplne cudzí. Mladí Briti ho streamujú prostredníctvom portálu iTunes už od včerajška a von sú aj single R U Mine?, Do I Wanna Know? a Why'd You Only Call Me When You're High? či skladby Mad Sounds, Arabella a I Want It All.

V rovnaký deň vychádza špeciálny box s kompletnou remastrovanou diskografiou ikonických pankáčov The Clash. Horúce septembrové nahrávky potešia aj fanúšikov Kings of Leon, Manic Street Preachers či MGMT. Tridsiatu štúdiovku v poradí vydáva hitmaker Elton John. The Diving Board je vôbec druhým albumom, na ktorom sa okrem neho neobjaví žiaden iný muzikant a britský spevák a klavirista na ňom odohrá pôsobivé sólo. V počte vydaných albumov mu konkuruje azda už len Cher. Jej Closer to the Truth vyjde po dvanástich rokoch nahrávania, čo je najväčšia odmlka v jej doterajšej kariére trvajúcej šesť dekád.

Mená z hitparád

Novinkám sa nevyhnú ani najväčšie a najmedializova­nejšie hviezdy pop-music. Septembrový maratón ukončí Justin Timberlake, ktorého The 20/20 Experience 2 of 2 mnohí už dávnejšie označovali za najočakávanejší album roku. Štvrtá štúdiovka úspešného speváka totiž pozostáva z dvoch projektov, ktorých prvá časť vyšla už v marci a nájdete na nej aj megahit Mirrors. Singel z aktuálnej dvojky, Take Back the Night, je v éteroch od júla.

V najbližších dvoch mesiacoch sa k Timberlakovi pridajú ďalšie mená známe z hitparád – Miley Cyrus, Katy Perry a Lady Gaga. Všetky tri už majú za sebou prezentáciu ochutnávok na vystúpení na MTV Video Music Awards a popové princezné strhávajú pozornosť, ako sa len dá.

Nie je to však len pop, čo na hudobný trh príde. Z tanečnej a elektronickej hudby vyjdú nahrávky napríklad interpretom ako Avicii, Chase & Status alebo Mobymu. Kto má rád nu metal, ten sa isto poteší vydaniu jedenástej nahrávky od legendy tohto štýlu – Korn. The Paradigm Shift bude vôbec prvou nahrávkou s originálnym gitaristom Brianom „Head“ Welchom od roku 2003, a že to kapele v tejto zostave pristane, mohli zistiť fanúšikovia už počas ich letných vystúpení.

Jubilejný, desiaty album Ligtning Belt vydajú Pearl Jam, s novinkou prídu aj Arcade Fire. Očakávaným počinom je debut sesterskej trojice Haim. Alternatívne rockerky už stihli poblázniť nielen verejnosť, ale aj kritikov, čo dokazuje ocenenie Sound of 2013.

Nadviazať na svoj niekdajší úspech sa rozhodol raper Eminem s pokračovním oceňovanej The Marshall Mathers LP z roku 2000. Ako sa bude držiteľovi 13 Grammy a jedného Oscara pracovať trinásť rokov od svojho kariérneho vrcholu, je možné zhodnotiť už dnes. Na jeho ôsmej sólovej štúdiovke by sa mala nachádzať aj skladba Survival s hosťujúcou Liz Rodrigues, ktorú zverejnil tento mesiac.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lady Gaga #Justin Timberlake #Korn #Pearl Jam