Jana Kirschner vydá dvojalbum Moruša - Biela a Čierna

Jana Kirschner sa už v minulosti predstavila odvahou aj nadaním pri prepájaní na prvý pohľad neveľmi súrodých hudobných svetov. V podobnom duchu sa ponesie aj unikátny projekt Moruša, ktorým štvornásobná Zlatá slávica po trojročnej prestávke ohlasuje svoj návrat na hudobnú scénu.

11.09.2013 14:00
Jana Kirschner Foto:
Speváčka Jana Kirschner
debata

Projekt Moruša vznikol počas dvoch týždňov v českom nahrávacom štúdiu Sono neďaleko Prahy. V jeden jediný deň sa v ňom pritom zišlo spolu až osemnásť muzikantov z Veľkej Británie, Česka a Slovenska, teda z trojice krajín, v ktorých Kirschner striedavo pôsobí. Nechýba medzi nimi napríklad Tom Skinner, Rob Mullarkey, Nathaniel Keen, zo slovenských hudobníkov tiež Miloš Valent, Marcel Comendant, Jozef Ľupták, Boris Lenko či Braňo Dugovič. V nevšednom súzvuku tak na výslednej nahrávke zaznejú husle, akordeón, violončelo, marimba, klarinet alebo aj cimbal.

Moruša je originálna napríklad aj svojou stopážou – obsahuje totiž viac ako 100 minút autorskej muziky. Namiesto jedného albumu tak vyjde hneď na dvoch, pričom prvý s názvom Biela bude v predaji od 15. novembra. Na produkciu dohliadal britský producent a speváčkin životný partner Eddie Stevens, ktorý v minulosti spolupracoval aj s Jamie Cullumom, Roisin Murphy, Moloko alebo Zero 7.

A prečo dostal projekt práve titul Moruša? „Dlho som cítila, že symbolom tohto projektu by mal byť strom. Strom pre mňa znamená detstvo, moju krajinu, moju reč, moju identitu. Vedeli sme, že dostať 100 minút hudby na jeden album nie je reálne. A vtedy sa mi v hlave objavila Moruša. Strom, ktorý poznám zo záhrady mojej starej mamy. Čierna a Biela. Dva albumy, dva svety. A bolo to,“ vraví speváčka. Projekt predstaví aj na špeciálnom slovenskom koncertnom turné v kompletnej muzikantskej zostave, jeho dátumy oznámi už čoskoro.<pe>

debata chyba
Viac na túto tému: #nový album #Jana Kirschner #Moruša #Miloš Valent