O prestížnu Mercury Prize bojujú Bowie či Arctic Monkeys

Medzi nominovaných na prestížnu Mercury Prize, ktorú každoročne udeľujú za najlepší britský alebo írsky album roka, sa tento rok prebojoval aj legendárny David Bowie s nahrávkou The Next Day.

13.09.2013 05:00
People David Bowie Foto: , ,
David Bowie
debata

aných na prestížnu Mercury Prize, ktorú každoročne udeľujú za najlepší britský alebo írsky album roka, sa tento rok prebojoval aj legendárny David Bowie s nahrávkou The Next Day. Vo veku 66 rokov a osem mesiacov sa stal najstarším nominovaným v histórii udeľovania ocenení. Jeho konkurenciou sú Arctic Monkeys (AM), Disclosure (Settle), Foals (Holy Fire), Jake Bugg (Jake Bugg), James Blake (Overgrown), Jon Hopkins (Immunity), Laura Marling (Once I Was An Eagle), Laura Mvula (Sing to the Moon), Rudimental (Home), Savages (Silence Yourself) a Villagers (Awayland).

„Bol to skvelý rok,“ uviedla Lauren Laverne z BBC 6 Music, ktorá vyhlásila mená nominovaných. „Vždy je ťažké vybrať shortlist, v ktorom má byť iba 12 albumov. Tentoraz to bolo pre množstvo a kvalitu hudby ešte ťažšie,“ dodala. Finalistov vyberali spomedzi 220 nahrávok. Do zoznamu sa zvyknú prepracovať menej známi interpreti, ktorí sa ešte výraznejšie nepresadili v rebríčkoch, tento rok však bol výnimkou. Až sedem interpretov o Mercury Prize bojuje už po druhý raz a v zozname sú štyri albumy, ktoré sa dostali na jednotku britského albumového rebríčka. Vlani bol v shortliste iba jeden takýto album, v roku 2010 ani jeden. Spomedzi finálovej dvanástky sú v boji o Mercury Prize nováčikmi Mvula, Bugg, Disclosure, Rudimental a Savages.

Dvadsiaty prvý ročník odovzdávania Mercury Prize sa uskutoční 30. októbra v Londýne. Cenu po prvý raz udelili v roku 1992, keď sa jej víťazom stalo škótske rockové zoskupenie Primal Scream s albumom Screamadelica. Aj zásluhou tejto ceny sa v hudobnom priemysle presadili Ms. Dynamite, Portishead, Dizzee Rascal, Franz Ferdinand, Arctic Monkeys či Klaxons. Vlani zvíťazila anglická formácia Alt-J s nahrávkou An Awesome Wave.

Zoznam nominovaných na The 2013 Mercury Prize

Arctic Monkeys – AM

David Bowie – The Next Day

Disclosure – Settle

Foals – Holy Fire

Jake Bugg – Jake Bugg

James Blake – Overgrown

Jon Hopkins – Immunity

Laura Marling – Once I Was An Eagle

Laura Mvula – Sing to the Moon

Rudimental – Home

Savages – Silence Yourself

Villagers – Awayland

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercury Prize #David Bowie #Arctic Monkeys