Zlý chlapec Cash

Pred desiatimi rokmi svet prišiel o jedného z najvplyvnejších a najúspešnejších muzikantov všetkých čias. Muž v čiernom, ako Johnyho Casha pre zvyk odievať sa do tmavých farieb prezývali, zomrel na následky cukrovky. Mnohí však veria, že ho v skutočnosti zabilo zlomené srdce.

14.09.2013 07:00
Johnny Cash Foto:
Johnny Cash bol hviezdou country scény od 50. rokov viac ako 60 rokov, prakticky až do konca svojho života.
debata

Nahrával s Elvisom Presleym či Jerrym Lee Lewisom, ale vždy bol jedinečný. Ako hviezda country hudby počas svojej kariéry získal 19 cien Grammy a množstvo ďalších ocenení a ešte krátko pred smrťou fanúšikov dojal vlastnou verziou balady Hurt od Nine Inch Nails. Skladbu, ku ktorej nakrútil emotívny videoklip plný spomienok, považujú za najlepší hudobný epitaf všetkých čias.

Hudobník aj telegrafista

Johnny Cash sa narodil 26. februára roku 1932 v Arkansase, rodičia v tom čase mali už troch potomkov a ďalší traja prišli na svet po ňom. Jedným z bratov bol aj Tommy Cash, tiež známy hudobník. Johnny Cash sa venoval spevu už od mala, v dvanástich začal písať vlastné skladby. Začiatkom 50. rokov sa prihlásil k letectvu, pôsobil ako telegrafista. Práve on bol prvým, kto prevzal správu o smrti diktátora Stalina. V tomto čase sa tiež zoznámil s prvou manželkou Vivian a založil aj svoju prvú kapelu The Landsberg Barbarians.

Pokusy získať nahrávací kontrakt mu najskôr nevychádzali, z gospelu preto presedlal na rock'a'billy a už s prvými skladbami Hey Porter a Cry! Cry! Cry! uspel v hitparádach. Od nahrávok Folsom Prison Blues, I Walk a Line či Don't Take Your Guns to Town z neho bola hviezda najväčšieho formátu. Za svoju kariéru vydal až 96 albumov a 159 singlov – za všetky spomeňme aspoň nahrávky Hello, I'm Johnny Cash (1970), Man in Black (1971), One Piece at Time (1976), Boom Chicka Boom (1990) či comebackovú sériu American Recordings.

Sedemkrát trestaný

Ako mnohým, ani Cashovi sa nevyhla aj tienistá stránka slávy. Už koncom 50. rokov si vypestoval silný návyk na alkohol, amfetamíny a barbituráty, získal si tak aj povesť náladového muža. Počas týchto búrlivých rokov sa dostal do mnohých hrozivých situácií. V roku 1965 napríklad v Kalifornii od jeho prehriateho nákladiaka vznikol rozsiahly lesný požiar. Pred súdom sa bránil tým, že za všetko môže jeho auto a keďže je už „mŕtve“, viac sa súd nedozvie. Imidž zlého chlapca si Cash budoval naozaj starostlivo. Preslávil sa napokon aj vďaka živým koncertom v amerických väzniciach, ktoré neskôr sám najmenej sedemkrát okúsil aj spoza mreží – hoci vždy len nakrátko.

Sláva ho pripravila aj o prvé manželstvo, z ktorého pochádzajú štyria potomkovia. Osudovou láskou však zrejme bola až jeho druhá manželka, hudobníčka June Carterová. Manželstvo trvalo od roku 1968 až do konca ich životov. Naspievali spolu mnoho hitov, najznámejším je dueto Jackson. Johnny Cash zomrel 12. septembra 2003 na dôsledky vážnej cukrovky. Stalo sa tak len štyri mesiace po tom, čo jeho milovaná June skonala počas neúspešnej operácie srdca. Mnohí tak veria, že tvrdého chlapíka Casha napokon zabilo zlomené srdce.

3× Johnny Cash

vydal neuveriteľných 96 albumov
uviedli ho do rock'n'rollovej, gospelovej aj country siene slávy
dráma na motívy jeho života Walk the Line získala 5 nominácií na Oscara

debata chyba
Viac na túto tému: #Johnny Cash #hudobník #country #Grammy