Liam Gallagher je stále rokenrolový kráľ

Rocková scéna prechádza zvláštnym obdobím. Jej hity už dávno nehrajú prvú ligu a s koncertmi to nie je o nič lepšie. Skupiny, ktoré kedysi vypredávali štadióny, dnes vystupujú v priemerných časoch veľkých festivalov. Gitarové sólo znamená v dnešnom hudobnom biznise menej ako stotisíckrát pozreté internetové video. Producenti sa začínajú sťažovať na to, že hudobníci prestali vedieť hrať. Presvedčivý pódiový výkon už nie je podmienkou úspechu. Stačia svetlá, tanečníci a refrén, ktorý by si zapamätal aj priemerný primát.

19.09.2013 12:00
Beady Eye Foto:
Liam Gallagher si po odchode z kapely Oasis založil skupinu Beady Eye, s ktorou nahral už druhý album.
debata

Akoby miliónom poslucháčov na celom svete nedochádzalo, že dnešná hudobná scéna bude raz súčasťou kultúrnej histórie. Predstava toho, ako budú svojim deťom o dvadsať rokov púšťať nahrávky Pitbulla, Jennifer Lopez alebo Nicki Minaj je minimálne desivá. Kapely založené na silnom rytme, gitarovom zvuku a suverénnom speve majú do tohto kolektívu vyvolených jednoducho zakázaný vstup. Liam Gallagher to vie a je mu to jedno. Bol frontmanom Oasis, jednej z posledných veľkých rockových kapiel histórie. Dnes je lídrom formácie Beady Eye, ktorá nedávno vydala nový album s názvom BE. Spevák s nezameniteľným hlasom a nekompromisnými názormi na ňom opäť oživil ducha veľkých rockových nahrávok. A tie nikdy neboli pre každého.

Na troskách Oasis, ale stále poctivo

"Neverím v Beatles,“ spieval v roku 1970 John Lennon v legendárnom singli God. Liam Gallagher však v najslávnejšiu skupinu všetkých čias verí dodnes. Práve na jej odkaze vznikla v roku 1991 kapela Oasis. Spolu so svojím bratom Noelom vtedy Gallagher pripomenul veľkolepú éru anglickej gitarovej hudby.

Albumy s miliónovými predajmi, vypredané štadióny a kolotoč alkohol-drogy-škandály. Áno, Liam Gallagher je nefalšovaná rocková hviezda. Preto má toľko fanúšikov aj nepriateľov. Citáty Angličana, ktorý si nikdy nedával servítku pred ústa, sa stali rovnako slávne ako albumy Oasis. Pravidelne urážal Radiohead, Blur, Coldplay aj Robbieho Williamsa. A robí to dodnes. Hudobný biznis mu to však v posledných rokoch začal vracať. Skupina Beady Eye, ktorá vznikla po rozpade Oasis, sa totiž pozitívnej kritiky dočkala iba výnimočne.

Pre fanúšikov aj médiá bol väčším favoritom jeho brat Noel. Dvaja bratia, dva rozdielne svety. Liam je búrlivák s "veľkou hubou“ a Noel hudobník s jasnou víziou. Je na poslucháčovi, ktorého kohúta si vyberie. Obaja však patria k posledným bojovníkom za autentický rockový zvuk. "Netušili sme, že zo skladby Wonderwall bude taký veľký hit. Bola to obyčajná pesnička. Vďaka nej však vzniklo mnoho uplakaných kapiel, napríklad Coldplay,“ povedal svojho času Noel. Mal pravdu. Úprimné rokenrolové platne dnes nahrávajú iba hudobníci s odvahou a sebavedomím. Liam Gallagher bol takým hudobníkom už ako dvadsaťjedenročný.

Hity nehľadajte

Beady Eye nie sú Beatles ani Oasis. Päť mužov s obdivom k zvuku šesťdesiatych rokov a talentom nahrať silnú skladbu. Debutový album Different Gear, Still Speeding prijali fanúšikovia Oasis rozpačito. Inak to zrejme nebude ani v prípade BE. Liam Gallgaher zveril produkciu čerstvej nahrávky renomovanému producentovi Daveovi Sitekovi. Urobil tak výborný, ale nie univerzálny hudobný ťah.

Sitek je známy experimentálnym rukopisom, ktorý môžete počuť na albumoch Yeah Yeah Yeahs, TV On The Radio alebo na podceňovanom hudobnom debute herečky Scarlett Johanssonovej. Svedčí aj Beady Eye, no pre obdivovateľov autentických "sixties“ môže znamenať neprekonateľnú prekážku. Jemná elektronika, dychy a poctivá rytmika však posúvajú BE do inej roviny. Je to originálny album, jednoznačne vydarenejší ako rozpačitý debut. Veľkolepé refrény sa striedajú s citlivými baladami a príde aj na odkaz pre staršieho brata.

Beady Eye: BE Foto: Sony Music
Beady Eye: BE Beady Eye: BE

Hity však nehľadajte. Liam Gallagher je hudobník z inej éry. Z takej, v ktorej nešlo len o úspešný triapolminútový singel. Tento Angličan nechce robiť kompromisy. Nepotrebuje ich. Pokojne môže pourážať celú scénu a nestratí pritom svoje postavenie. „Takú skladbu napíšem za p*****ú hodinu,“ povedal naposledy o megaúspešnom singli Get Lucky francúzskej dvojice Daft Punk. To sú slová pravého rokenrolového kráľa. Ak vám nesedí jeho povaha, nekupujte si najnovší album skupiny Beady Eye. "Je to len rokenrol,“ spieval v roku 1994. Je, ale poctivý.

Hodnotenie Pravdy: 4 hviezdičky z 5

debata chyba
Viac na túto tému: #Liam Gallagher #Oasis #Beady Eye