Výbušný Chačaturjan aj perlivý Mozart v podaní Slovinskej filharmónie

Stalo sa tradíciou, že najvýznamnejší festival vážnej hudby na Slovensku zvykne privítať prominentné zahraničné orchestre. Jedným z nich je tento rok Slovinská filharmónia, ktorá uvedie v poslednú septembrovú sobotu zaujímavý program. Nechýba v ňom ani dielo slovinského autora Lucijana Marija Škerjanca - univerzálnej osobnosti, skladateľa, pedagóga, klaviristu, dirigenta i hudobného kritika.

28.09.2013 12:00
johannes moser violončelista Foto:
So Slovinskou filharmóniou sa v Bratislave predstaví aj kanadsko - nemecký violončelista Johannes Moser.
debata

Ťažiskom programu je mimoriadne zaujímavé dielo Witolda Lutosławského, ktorý je zakladateľským zjavom poľskej hudby 20. storočia (narodil sa pred 100 rokmi). Slovinská filharmónia pod taktovkou Ivana Repušiča uvedie Lutosławského Koncert pre violončelo a orchester, ktorý skomponoval skladateľ pre svojho priateľa a znamenitého interpreta Mstislava Rostropoviča.

Dnes je Lutosławského violončelový koncert súčasťou repertoáru mnohých významných sólistov. So Slovinskou filharmóniou, ktorá patrí k najstarším orchestrom na svete (pôvodný orchester bol založený v roku 1701), sa ako sólista predstaví „jeden z najlepších zo skvelej galérie mladých virtuóznych čelistov“ nemecko-kanadský umelec Johannes Mosera.

Koncert orchestra Moscow City Symphony – Ruskej filharmónie prinesie v posledný septembrový deň klenoty ruskej symfonickej tvorby 19. i 20. storočia: strhujúcu predohru k rozprávkovej opere Michaila Glinku Ruslan a Ľudmila, dynamický, výbušný husľový koncert rázovitého Arména Arama Chačaturjana (autora nezabudnuteľného Šabľového tanca z baletu Gajané, ktorého 110. výročie narodenia si pripomíname tento rok) a obľúbenú suitu Šeherezáda Rimského-Korsakova. Sólistom večera bude dvadsaťsedemročný Leonard Schreiber, jeden z najkreatívnejších a najperspektív­nejších huslistov svojej generácie. Mladý umelec hrá na nástroji husliara Alessandra Mezzadriho (Ferrara 1710).

Z ďalších prominentov treba spomenúť Bieloruský štátny symfonický orchester. Hosťoval na BHS pred piatimi rokmi so svojím šéfdirigentom Alexandrom Anissimovom a svojím výkonom strhol publikum. Na európskom turné sa tento rok zastaví 8.¤októbra v Bratislave s vynikajúcou sopranistkou Irinou Krikunovou.

Na úvod koncertu to bude dvojica diel Richarda Straussa, geniálna mladícka symfonická báseň Don Juan a dojímavo rozlúčkové Štyri posledné piesne – skladby, ktoré delí časový interval vyše šesťdesiatich rokov. Na záver zaznie Čajkovského Šiesta symfónia, ktorú sám skladateľ označil za „najlepšiu skladbu, akú v živote skomponoval“ – lebo, ako doplnil – „do žiadnej inej nevložil toľko lásky a zápalu“.

„Génius trúbky tretieho tisícročia“ či „dôstojný následník“ kráľa trubkárov Mauricea Andrého – to je sólista Gábor Boldoczki. Nemecký časopis Frankfurter Allgemeine Zeitung vyzdvihuje napríklad „jeho žiarivo jasný tón s jedinečne plynulým legatom, jemným ako maslo“. Predstaví sa vo štvrtok 10. októbra.

Zaujímavý večer z diel dvoch klasikov – Haydna a Mozarta – zaznie v interpretácii jedného z najrozcesto­vanejších, najoceňovanejších a najlepších českých orchestrov PKF – Prague Philharmonia pod taktovkou svetoznámeho sólistu na fagot Milana Turkovića, ktorého napríklad pred časom japonský časopis Ongaku No Tomo zaradil medzi dvadsiatich najvýznamnejších dirigentov na tokijskej hudobnej scéne. V programe BHS znejú náročné diela, ale v tento večer aj perlivá Mozartova Malá nočná hudba.

debata chyba
Viac na túto tému: #BHS #Slovinská filharmónia #Mozart