Výzva pre violončelo

...presnejšie pre violončelistu. Popredný slovenský interpret Eugen Prochác objavil na Slovensku dosiaľ neuvedené dielo Johanna Nepomuka Hummela. Má názov Potpourri a predvedie ho v rámci Bratislavských hudobných slávností v utorok 1. októbra o 19.30 v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie.

01.10.2013 12:00
eugen prochac Foto:
Violončelista Eugen Prochác
debata

„Trochu krkolomný názov označuje zmes, v tomto prípade výnimočne lahodnú: zostavenú z tém vrcholných Mozartových a Rossiniho opier,“ hovorí Eugen Prochác, ktorý o diele vedel už dávnejšie, netušil však, kde ho hľadať. Tvrdohlavosť priniesla ovocie – dielo bolo priam na dosah. Prehŕňajúc sa v predajni Music Forum v Bratislave objavil Hummela v parádnom vydaní mníchovského nakladateľa G. Henle Verlag.

„Takže počujeme perlivú hudbu, známe motívy z diela Mozarta a Rossiniho v Hummelovom ,prerobení‘. A skladbu si vypočujete na skvelom nástroji z dielne Carla Grimma, vyrobenom v roku 1851 v Berlíne,“ pokračuje Eugen Prochác, sólista koncertu so Štátnym komorným orchestrom Žilina. „Tento fakt je pre mňa potešiteľný, keďže maestro Mozart sa violončelu veľmi nevenoval a Rossini okrem vtipného Dua pre violončelo a kontrabas je na tom podobne. Skladba je mimoriadne melodická, povedal by som ,operná‘ a v tomto duchu ju treba aj interpretovať. To je veľká výzva! Čo sa týka virtuozity, dosahuje niekedy závratných polôh, v niektorých pasážach si Hummel pomýlil klaviatúru s hmatníkom,“ dodáva Eugen Prochác.

debata chyba
Viac na túto tému: #BHS #Eugen Prochác #violončelo