V Trnave ukážu, čo dokáže ľudský hlas

Rock, pop, džez, ale aj folklór či klasika zaznejú oddnes do soboty v Trnave na medzinárodnom a capella festivale Zoom+. A capella znamená, že speváci si budú musieť vystačiť bez nástrojov, iba s vlastným hlasom.

03.10.2013 12:51
zoom + Foto:
Formácia Rock4
debata

Hlavnou hviezdou festivalu je holandská rocková a capella formácia Rock4. Kvarteto, ktoré sa na festivale predstaví v československej premiére, funguje už 10 rokov a podľa organizátorov si svojimi hlasovými akrobaciami získali celý svet. Skupina predstaví v netradičných aranžmánoch piesne Queenu, Stinga či Alanis Morisette. Skupina vystúpi dnes o 19. h v kine Hviezda.

V piatok bude festival na rovnakom mieste pokračovať dvojkoncertom. Večer bude patriť ženám a experimentom. Predstaví sa Lucia Lužinská s hosťami – Borisom Čellárom, britským multiinštrumen­talistom Ramim Shaafim a tanečnicou Lenkou Žabkovou. Zvuky budú vytvárať hlasmi a rôznymi časťami tela a ich improvizované predstavenie má aj muzikoterapeutickú ambíciu. Druhým hosťom večera bude česká vokálna skupina Yellow Sisters. „Vymyká sa akýmkoľvek konvenciám. Vďaka svojej čisto autorskej tvorbe sú najoriginálnejšou českou vokálnou skupinou, spolupracujú s africkými hudobníkmi a tanečníkmi, organizujú a cappella experimentálne večery a nezabúdajú ani na deti,“ prezradila za organizátorov Lucia Duchoňová.

V sobotu sa festival presunie do trnavskej Synagógy. Tu zaznejú hlasy vokálnej skupiny Klapa Sagena z Chorvátska. „Venuje sa tradičnému dalmatínskemu klapa spevu, ktorý môžeme prirovnať k našim trávniciam, akurát v mužskom podaní,“ prezradila Duchoňová. Festival uzavrie mladá nemecká skupina Quartonal. Jej štyroch členov spojila minulosť v tradičnom chlapčenskom zbore a ich repertoár je široký – od renesančných madrigalov cez súčasnú klasickú hudbu a špeciálnu pozornosť venujú nemeckej ľudovej piesni.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tranava #Zoom+ #a capella #Rock4