Študenti sa v Techniku striedajú už 60 rokov

Za šesťdesiat rokov sa v ňom vystriedalo okolo tritisíc mladých ľudí. Súbor Technik, ktorý sa skladá z troch zložiek zameraných na komornú hudbu, folklór a spev získal počas svojej existencie renomé aj ocenenia. K svojmu jubileu aktuálne pripravuje špeciálne vystúpenie.

18.10.2013 11:41
technik Foto:
Súbor oslavuje šesťdesiat rokov od založenia aj vystúpením v SND.
debata

Tri zložky, mnoho úspechov

Vysokoškolský umelecký súbor Technik, ktorý funguje pod záštitou Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, vznikol v roku 1953. Je zložený z troch umeleckých telies – folklórneho súboru, komorného orchestra a speváckeho zboru. „Každá zo zložiek funguje samostatne a má teda svoje vlastné úspechy,“ vysvetľuje Ľubica Mešková, riaditeľka súboru.

Tých nebolo počas jeho histórie málo. „Speváci sa napríklad tento víkend zúčastnia na špeciálnom projekte v Luxemburgu, kde bude 30 zborov nacvičovať 9. symfóniu od Beethovena. Komorný orchester vyhral posledné dva roky po sebe Zlaté pásmo na súťaži komorných orchestrov v Rimavskej Sobote. A folklórny súbor patrí medzi špičku folklórnych súborov u nás. Dokazuje to napríklad aj 1. cena na medzinárodnom festivale v Budapešti,“ vymenováva úspechy mladých hudobníkov v poslednom období.

Po rodinnej línii

Všetky tri zložky fungujú pritom ako záujmová krúžková činnosť a ich členovia sa hudbe nevenujú profesionálne. Ide o voľnočasovú aktivitu, ktorú členovia absolvujú popri štúdiu. Technik je zložený primárne zo študentov vysokých škôl v Bratislave, no aktívne sa zapájajú aj stredoškoláci. „Do súboru sa študenti prihlasujú sami, ale prostredníctvom konkurzu, ktorý sa uskutočňuje každý rok,“ vysvetľuje Mešková.

Šesťdesiat rokov svojej existencie si Technik pripomenie aj špeciálnym vystúpením s názvom Od začiatku po šesťdesiatku, ktoré sa uskutoční v priestoroch novej budovy SND 8. novembra o 19. h. „Zaujímavé je, že na výročí budú tancovať deti alebo vnuci a vnučky ľudí, čo pomáhali súbor založiť. Ide teda o niekoľkogeneračný záujem zo strany našich členov, či už súčasných, alebo bývalých. Členstvo v Techniku sa tak akoby dedí po rodinnej línii,“ uzatvára Mešková.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #STU #Technik