Edith Piaf nikto neprekonal

Nie, nič neľutujem, spievala francúzska šansonierka Edith Piaf vo svojej najslávnejšej skladbe. Priliehavejší refrén vo svojom repertoári iste nemala. Vrabča, ako ju prezývali, navždy dospievalo 11. októbra 1963.

19.10.2013 07:00
Edith Piaf Foto:
Edith Piaf
debata (2)

Keď po niekoľkomesačnom trápení na lôžku 47-ročná Edith Piaf zomrela, Parížania cestou na jej pohreb celkom zablokovali dopravu. Náklonnosť k ich dive nemohli prekaziť ani jej milostné škandály, údajná kolaborácia s nacistami či smutný fakt, že bola roky závislá od alkoholu a morfia. Jej famózny hlas a výraz, ktorý sa nedá naučiť ani natrénovať, dodnes nik neprekonal. Legendy tvrdia, že sa narodila azda priamo na parížskej ulici. Jej matkou bola kabaretná speváčka, otcom pouličný akrobat. Ako dieťa Edith žila u otcovej matky, vedúcej nevestinca v Normandii. Možno práve nezdravé prostredie zapríčinilo, že malá Edith na čas celkom oslepla.

Po návrate do Paríža si začala privyrábať pouličným spevom. Tak ju objavil Louis Leplée. Drobnej speváčke vymyslel pseudonym La Môme Piaf (Vrabček) a uviedol ju s veľkým úspechom vo svojom hudobnom klube na Champs-Elysées. Prvú platňu vydala v roku 1936, na jej sľubnú kariéru však vrhla tieň Lepléeho vražda, z ktorej ju chvíľu aj podozrievali. Ona sa však nestiahla do ústrania a čoskoro sa z kabaretov dostala do veľkých sál.

Jej kariéru nezničila ani vojna, hoci ju neskôr za ochotu spievať Nemcom kritizovali. Do jej života v tomto období vstúpil aj mladý spevák Yves Montand. Ako mnohým svojim milencom, aj jemu pomohla rozbehnúť hviezdnu kariéru. Piaf nebola len skvelou interpretkou. Napísala desiatky vlastných skladieb. Prvou aj najznámejšou z nich bola Ma Vie en Rose. Hoci jej tvorba mala vždy trpkú príchuť, skutočný smútok do nej vošiel až po smrti Marcela Cerdana. Beznádejná láska k ženatému boxerovi sa skončila pádom lietadla, v ktorom sedel. Piaf sa z tragédie už nespamätala a postupne celkom prepadla svojim démonom.

Vystupovať bolo pre ňu čoraz ťažšie. Raz hviezdila, inokedy sa priamo na pódiu zrútila. I tak práve v posledných rokoch jej života vznikli viaceré z jej slávnych hitov – napríklad aj Milord či Non, Je Ne Regrette Rien. Jej posledný koncertný triumf sa odohral v roku 1961 v parížskej Olympii. Piaf ju chcela zachrániť od krachu, hoci sama už sotva stála na nohách. Okrem dôsledkov búrlivého života ju totiž dlhšie trápila aj rakovina.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Edith Piaf #Louis Leplée #Yves Montand