Festival hudby novej chuti World New Music Days 2013

Koncerty súčasnej vážnej hudby sa uskutočnia v Dome umenia, v Kunsthale a Kuturparku. Na podujatí sa predstavia zahraniční a domáci umelci.

04.11.2013 11:46
debata

Na centrum súčasnej vážnej hudby sa od 4. do 7. novembra 2013 premenia Košice počas festivalu ISCM World New Music Days 2013. Koncerty sa budú konať v priestoroch košického Domu umenia, Kasární/Kulturpark a Kunsthalle/Hale umenia. Festival otvoria v Dome umenia Košice (4.11.2013) a súčasná hudba zaznie aj v interpretácii detí. Prvý večer uzatvorí vystúpenie súboru Quasars ensemble, ktorý sa od svojho založenia v roku 2008 rýchlo vyprofiloval na jeden z najaktívnejších a najznámejších slovenských súborov. Teleso vystúpi ako rezidenčný súbor v Kasárňach/Kul­turparku.

Druhý festivalový deň sa uskutoční v Kasárňach/Kul­turparku (5.11.2013). Predstaví sa výnimočné české sláčikové Fama Quartet a slovenská interpretačná špička – klaviristka Daniela Varínska a akordeonista Peter Katina. Večer bude pokračovať originálnym spojením dvoch súborov súčasnej hudby – slovenského VENI ensemble a maďarského THReNSeMBle pod taktovkou skladateľa a dirigenta Balázsa Horvátha.

Streda (6.11.2013) bude v znamení klavíra a študentskej dravosti. Klavírne duo Nory a Mikiho Škutovcov ponúkne v Dome umenia okrem iného aj zvukovo a technicky úchvatné dielo holandského umelca Petra Adriaansza, ktoré využíva “nástroj” E-bow (elektronický sláčik) známy zo skladieb rockových kapiel. Študentský súbor VENI ACADEMY pod vedením dirigenta Mariána Lejavu uvedie strhujúcu tvorbu Louisa Andriessena, Martina Burlasa a slovenské premiéry skladateľov Krešimira Seletkovića a Alexisa Porfiriadisa. Nočný recitál belgického klaviristu Daana Vandewalle priblíži diela významných skladateľov hudby 20. a 21. storočia. Oba koncerty sa uskutočnia v Kunstahalle/Hale umenia Košice.

Počas záverečného festivalového dňa (7.11.2013) dostane priestor Milan Paľa – špičkový huslista a violista známy pre svoju vášeň a originálne podanie hudby. Na koncerte v Kasárňach/Kul­turparku zaujmú aj diela napísané pre ozvučené husle a elektroniku. Rok 2013 je rokom Igora Stravinského. Na záverečnom koncerte zaznie jeho prelomové dielo z roku 1913, Svätenie jari v podaní Štátnej filharmónie Košice a dirigenta Mariána Lejavu. Festival bude pokračovať v Bratislave a vo Viedni. Bude na ňom prezentovaná hudba 153 skladateľov z 56 krajín sveta, zaznie 20 svetových a niekoľko desiatok slovenských premiér. Hosťami festivalu budú umelci z celého sveta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Dom umenia #Kunsthale #Kuturpark