Festivalu Melos-Étos dominujú ženy

Kolokoly je názov skladby Jonáša Grusku, ktorú v sobotu zahrá zvonkohra na stene Tesca v centre Bratislavy. Multimediálny umelec a hudobník vytvoril na objednávku pre festival Melos-Étos aj ďalšiu skladbu Odrazy. Aj tieto dve skladby sú v programe 12.ročníka medzinárodného festivalu súčasnej hudby, ktorý sa v piatok začne v Bratislave. Za sedem dní uvedie 84 hudobných diel a multimediálnych projektov.

05.11.2013 14:36
Kaija Saariaho Foto:
Fínska skladateľka Kaija Saariaho je hlavným hosťom festivalu Melos-Étos.
debata

Najvýznamnejším hosťom festivalu bude fínska skladateľka Kaija Saariaho. Komornú verziu oratória La Passion de Simone vytvorila pre Melos-Étos. Zaznie v podaní francúzskych umelcov zastrešených umeleckou spoločnosťou La Chambre aus échos.

„Filozofka a mystička Simone Weilová mala veľmi komplikovaný životný príbeh. Veľmi intenzívne vnímala utrpenie ľudí v čase vojny a na protest sa rozhodla držať hladovku. Je to príbeh o človeku, ktorému nie je ľahostajné, čo sa deje na svete a intenzívne to prežíva. Táto nanajvýš aktuálna téma ženy, ktorá sa snažila nezradiť svoje morálne zásady, bola inšpiráciou pre Kaiju Saariaho pre skomponovanie celovečerného oratória,“ povedala riaditeľka Hudobného centra a členka festivalového výboru Oľga Smetanová.

Keďže na Slovensku odznie hudba Kaiji Saariaho po prvý raz, festival ponúkne viacero jej skladieb. „Aby poslucháč, ktorý si príde vypočuť všetky koncerty, dostal ucelený obraz o jej diele. Bolo teda prirodzené priniesť okrem diel spred tridsiatich rokov aj niečo, na čom v súčasnosti pracovala,“ vysvetlila riaditeľka Hudobného centra. Svetoznáma fínska skladateľka sa predstaví aj multimediálnou inštaláciou Nox Borealis, na ktorej spolupracovala s Jeanom-Baptistom Barriérom, ktorý sa postaral o vizuálnu stránku diela.

Melos-Étos je tento rok úzko prepojený so Svetovými dňami novej hudby. „Vytvorili sme vzájomné kontexty medzi slovenským a svetovým, medzi novými dielami a majstrami hudby 20. storočia. Chceli sme otvoriť priestor mladým skladateľom a zároveň generácii, ktorá je na vrchole. Bola to zaujímavá výzva,“ pokračovala Oľga Smetanová. Festival pravidelne iniciuje vznik nových skladieb, tento rok odznejú v premiére diela Lukáša Borzíka, Jonáša Grusku, Andreja Slezáka a Juraja Vajóa.

Skladateľky majú na 12. ročníku medzinárodného festivalu súčasnej hudby oveľa väčší priestor ako kedykoľvek v minulosti. V slovenskej premiére sa predstaví kórejská skladateľka Unsuk Chin. Alebo poľská sopranistka a skladateľka Agata Zubel. Aj o otvorenie festivalu sa postará skladateľka. Ľubica Čekovská uvedie vo svetovej premiére operu Dorian Gray.

„Už pred štyrmi rokmi sme vedeli, že si Slovenské národné divadlo objednalo operu od Ľubice Čekovskej. Hudobné centrum reagovalo objednávkou suity z opery Dorian Gray, ktorú sme uvádzali pred dvoma rokmi v Rakúsku. S Operou SND sme komunikovali a chceli sme, aby sa táto opera uviedla práve počas festivalu Melos-Étos. Teda práve vtedy, keď bude v Bratislave množstvo zahraničných hostí z celého sveta,“ dodala riaditeľka Hudobného centra a členka festivalového výboru Oľga Smetanová.

Podrobné informácie o 12. ročníku medzinárodného festivalu súčasnej hudby Melos-Étos, ktorý potrvá do 14. novembra, sú na www.melosetos.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Melos-Étos #Jonáš Gruska