Pressburger Klezmer Band vyráža na Východ

Obľúbená skupina Pressburger Klezmer Band chystá na november a začiatok decembra jedinečný hudobno-tanečný projekt nazvaný VÝCHOD. Odohrá počas neho šesť koncertov a príde aj na vzácneho zahraničného hosťa. Pôjde o strhujúcu fúziu klezmeru spolu s folklórom národností žijúcich na východnom Slovensku (Rusíni, Poliaci, Srbi, Nemci, Maďari, Rómovia, Ukrajinci), vrátane slovenského folklóru.

07.11.2013 07:00
Pressburger Klezmer Band Foto:
Pressburger Klezmer Band boli prvou slovenskou klezmerovou skupinou.
debata

Projekt doplnia špičkoví tanečníci, ktorí s našou najznámejšou world music skupinou spolupracovali už v minulosti. Sólista bratislavskej Novej scény a člen známeho tanečného zoskupenia Credence Dávid Schimmer a sólistka Lúčnice Linda Luptáková účinkovali napríklad vo videoklipe k singlu Shloymele liber. Na projekte VÝCHOD sa navyše aranžérsky podieľal aj známy slovenský folklorista a dvorný skladateľ súboru Lúčnica Peter Jantoščiak. Zvyšné aranžmány mal na starosti bosniansky akordeonista Miroslav Vukovič a členovia Pressburger Klezmer Band.

Originálne hudobné projekty nie sú pre bratislavskú kapelu žiadnou novinkou. Na albume Tants Mit Mir spojila klezmer so živelným balkánom a v rámci pravidelného koncertného podujatia The Stars of Klezmer si hudobníci zahrali s tými najväčšími osobnosťami klezmerovej scény. Po tanečníkovi Steveovi Weintraubovi, klarinetovom virtuózovi Merlinovi Shepherdovi, fenomenálnom trubkárovi Frankovi Londonovi a lídrovi The Klezmatics, Lorinovi Sklambergovi príde počas turné VÝCHOD na radu ďalšie eso klezmeru.

S poľskou skupinou Kroke si Pressburger Klezmer Band zahrajú už 22. novembra v bratislavskej Starej tržnici. Spoločným vystúpením obe skupiny podporia novú synagógu/kunsthalle v Žiline. Názov poľského zoskupenia znamená v preklade Krakov. Práve v tomto meste vznikla jedna z najvýraznejších klezmerových formácií na svete. Hudba Kroke má v sebe neuveriteľnú silu a spiritualitu zároveň. O kvalite skupiny svedčí aj množstvo prestížnych cien a prominentní fanúšikovia. Talent Kroke ocenil Peter Gabriel a vo filme Inland Empire zase použil jednu z ich skladieb kultový režisér David Lynch. Ich účasť na projekte VÝCHOD potvrdzuje, že na mapu svetovej world music už bezpochyby patrí aj Pressburger Klezmer Band.

Šesť miest (Prievidza 12. 11., Viedeň 21. 11., Bratislava 22. 11., Sabinov 29. 11., Trenčín 30. 11. a Rimavská Sobota 3. 12.), výnimočný zahraničný hosť a v neposlednom rade hudba plná emócií. Pressburger Klezmer Band končia úspešný rok 2013 vo veľkom štýle.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #východ #Pressburger Klezmer Band #klezmer