Zuzana Smatanová: Časy albumov sú preč

Skladá, hrá, spieva, maľuje, nakrúca videoklipy - Zuzana Smatanová pôsobí na pohľad krehko, ale už od mlada veľmi dobre vie, čo chce a ide si za tým. Momentálne sa teší z nového singlu Ženy aj muži, ktorý možno nájsť na čerstvej výberovke Momenty 2003 - 2013.

12.11.2013 16:00
Zuzana Smatanová Foto: ,
"Najlepším imidžom speváka interpreta je jeho osobnosť," tvrdí Zuzana Smatanová.
debata (1)

Vaša kariéra sa rozbehla po triumfe v súťaži Coca Cola Popstar. Nie všetkým výhercom speváckych súťaží sa to podarilo, čo by ste poradili tým dnešným?
Žiaľ, súťaž Coca Cola Popstar už neexistuje, takže nebudú ani žiadni jej ďalší výhercovia. A ostatným… Neexistuje žiadny univerzálny recept na kariéru. Každý je osobitý a mal by konať podľa toho, čo chce on sám. Keby mne niekto hovoril, buď taká a rob toto, tak určite neposlúcham a robím si veci podľa seba. Najdôležitejšie však asi je vedieť, čo človek chce.

Vy ste mali v čase výhry len devätnásť rokov – vedeli ste to už vtedy?
Áno – a veľmi detailne. Chcela som hrať, spievať a skladať pesničky. Nechcela som sa zaoberať ničím iným, hoci som dostávala veľa ponúk.

Napríklad aké?
Na reklamy, moderovanie a všeličo iné. Všetky som striktne odmietala, pretože som si uvedomovala, že ide skôr o pozlátka, aj keď pre niekoho lákavé. Myslím, že sa mi to vyplatilo. Takže moja rada znie – ísť si za svojím aj s patričnou dávkou pokory, ale aj sebavedomia. Je dôležité vedieť tieto dve veci vyvažovať.

Vy ste v tom mali jasno – a čo váš manažér? Neprekážalo mu, že si nechávate ujsť dobré príležitosti na zárobok?
Môj manažér bol vždy len sprostredkovateľ. Ja sama som rozhodovala, čo áno a čo nie. Mala som napríklad aj dosť ponúk hrať pre politickú stranu, ale nikdy som žiadnu neprijala.

Možno by ste tam mohli osloviť aj ľudí, ktorí by inak na váš koncert možno nešli…
Tak nech naň prídu! Hranie pre politickú stranu je pre mňa vo všeobecnosti zaujímavé len z finančného hľadiska, ale morálna stránka je pre mňa dôležitejšia ako peniaze. V tomto som striktná, takže by som to zrejme nikdy neurobila. Uvedomuje si to aj môj manažér, a preto na mňa ani netlačil.

Aké miesto má vlastne manažér v živote speváka? Aký by mal byť?
Môj manažér Pavol Smolka bol najprv môj kamarát. V Coca Cola Popstar mi hral na basu a od začiatku bol členom našej kapely. Mojím manažérom sa stal až časom, najskôr som si totiž všetko robila sama. Obvolávala som, rozhodovala, ale postupne toho bolo toľko, že som si povedala končím. Spýtala som sa ho, či by popri hraní nevzal na svoje plecia aj manažovanie. Po krátkom uvážení súhlasil a takto fungujeme už desať rokov. Nechcem povedať, že hrá v mojom živote úplne veľkú úlohu, pretože rozhoduje len o pracovných veciach – kde sa koná koncert, kedy mám prísť, kde mám rozhovor a podobne. Nikdy mi nezasahoval do súkromného života, a keď poviem, že chcem mať toľko a toľko voľna, tak to rešpektuje.

Takže manažér musí byť aj umelcov kamarát?
Musí. Aspoň v mojom prípade sa to osvedčilo. Asi by som nechcela človeka, ktorý so mnou komunikuje len pracovne – je pre mňa veľmi dôležité, že si sadneme na kávu a debatujeme o veciach, ktoré sa biznisu vôbec netýkajú.

Aj ostatní členovia vašej kapely sú muži. Musíte si niekedy zjednávať rešpekt?
Ani nie. Hneď na začiatku som im dala dostatočne jasne najavo, že takto tú pesničku chcem a tak bude aj vyzerať. Vedia, že keď ju donesiem, som už o nej presvedčená. Počas tvorby totiž nechávam pesničky vykvasiť. Keď sa k nim po čase vraciam a stále sa mi páčia, považujem ich za dobré.

Spomínali ste, že pri skladaní nových piesní sa inšpirujete aj súčasnými trendmi. Ako sa vám darí ustrážiť si svoj štýl?
Napovedá mi môj vnútorný hlas. Je super, keď človek ide do niečoho nového, je obohatený a povie si, jéj, to je super, toto sa mi páči. Problém nastáva, keď ho už z piesne necítiť. Aj mne vždy bliká v hlave kontrolka, ktorá hovorí, do tejto vody nechoď, to nie si ty a nebudeš vedieť takú pesničku predať. Snažím sa balansovať na tej hranici a robiť všetko len tak, ako to cítim.

Nepochybujete, ani keď vám napríklad chlapci z kapely povedia, „toto možno nie je celkom ono“?
Nie, do tvorby si nenechám hovoriť. Aj keby povedali, že toto nie, tak na tom trvám. Vyjadrujem samú seba a oni sa to za tie roky naučili akceptovať.

Je ťažké byť originálny? Viac ľudí si všimlo podobnosť v námetoch vašej pesničky Dnes sa mi nechce nič a celosvetového hitu Bruna Marsa Lazy Song…
Jasné, že je ťažké byť originálny. Ale každý sme iný a každý si urobí pesničku po svojom, vyjadrí sa inak. Čo sa týka tejto pesničky, na tú obyčajnú frázu „dnes sa mi nič nechce“ nikto autorské práve nemá. Každý deň si ju povie množstvo ľudí a ide o niečo podobné, ako keď človek spieva ľúbim ťa. Išlo o môj osobný pocit, keď som si raz líhala do postele. Nakoniec som sa prinútila vstať a zabrnkať si motív na klavíri a ukulele. Po čase som sa k nej vrátila a bolo. S Lazy Song je rovnaká iba významovo, nie hudobne.

Kde vás múza kope najčastejšie?
Najviac ma chytá inšpirácia doma u mamy v dedinke Súľov – Hradná. Tam som tvorila od svojich pätnástich rokov. Idem k sebe do izby, urobím si svoj pokoj a vypnem všetko rozptyľujúce – mobil, internet – všetko. Možno sa mi tam lepšie tvorí aj preto, že okolo je príroda. V meste som nikdy nezložila pesničku, asi mi vibrácie v ňom nerobia dobre. Preto odchádzam na vidiek, kde sa sústredím, upokojím myseľ.

Skladáte teda piesne plánovane? Za jeden týždeň jedna pesnička?
Kedysi som sa o niečo podobné pokúšala. Povedala som si, že tento týždeň sa sústredím a niečo z toho určite bude. Ale je to absolútne zbytočné. V tej chvíli sa človek dostane pod tlak, príde stred týždňa, dni sa krátia a prichádza absolútny stres. Takže skôr nechávam nápady a inšpirácie na náhodu. Jediné, čím im pomáham je ticho, nerozptyľovanie sa zbytočnosťami. Pokoj mi prináša oveľa viac nápadov ako práca pod stresom.

Ako sú na tom vlastne hudobníci – majú dané termíny na odovzdanie?
No jasné.

To musí byť pre vás ako pre umelca dosť hrozné…
Aj je. Termíny sa týkajú skôr vecí robených na objednávku – napríklad piesní pre filmy Lietajúci Cyprián či Miluj ma alebo odíď. Takmer všetko už bolo hotové, dokončovali sa titulky, len moja pieseň chýbala. Doma som rýchlo dokončovala text a nahrávala demo – bol to dosť veľký stres. Niekto razí teóriu, že umelec najlepšie tvorí, práve keď je pod tlakom, ale na mňa to vôbec neplatí. Ide mi vtedy vybuchnúť hlava, chodím ako múmia a všetky sily sústredím na dokončenie, ale nemám to rada.

Čo vás inšpiruje pri tvorbe viac – pozitívne pocity alebo skôr tie pesimistickejšie nálady?
Smútok je v mojom prípade kladným impulzom na pesničku. Asi sa mi vtedy tvorí lepšie. Som aj rada, že ide jeseň. To je moje obdobie.

Takže zamakáte a na jar budete vydávať nový album?
Uvidíme. Je smutné, že doba albumov je preč a je asi aj zbytočné ich robiť. Dnes už akoby ľudia nedokázali oceniť ten pekný balíček okolo piesní, radšej si stiahnu mp3. Albumy sú skôr pre ozajstných fanúšikov. Možno však nastane čas, keď zozbieram nové pesničky, ktoré mám a niečo vydám.

A čo také videoklipy – má vôbec zmysel ich ešte robiť, keď sa do televízie v podstate nedostanú?
Je fajn, keď sa spojí hudba s obrazom. Mám pocit, že teraz, keď sme odkázaní iba na Youtube, sa hudobníci snažia oveľa viac ako predtým. Keď si tam pozriete niektoré hity spred desiatich rokov, ten záujem nebol až taký, lebo sa dali vidieť v hitparádach. Teraz, keď sa už nedajú, všetci smerujú na Youtube a chcú vidieť a byť videní.

Dalo by sa teda povedať, že videoklip je dnes pre hudobníka čistá strata?
Samozrejme. Videoklipy stoja veľké peniaze, tie dobré bývajú naozaj drahé. A čo je tiež dosť zlé, už aj hudobné vydavateľstvá krachujú a miznú. V tom prípade nemá kto zastrešiť interpreta a zaplatiť tieto veci. Človek je odkázaný na seba a dáva peniaze aj do stratových vecí. Úlohu však zohráva aj šikovnosť hudobníka – či už v zháňaní peňazí, alebo v tom, že si pomôže aj sám, tak ako ja teraz. Povedala som si, že sa nebudem na nikoho spoliehať a čakať a spravím si videoklip radšej sama.

Zdá sa, že byť spevákom nie je dnes celkom jednoduché. Čo je na tejto kariére pre vás to najťažšie?
Okrem iných vecí bolo pre mňa tých desať rokov veľmi ťažké zvládať fyzicky. Boli časy, keď sme mali 180 koncertov za rok. Bolo náročné všetko stíhať – dobre sa vyspať, nebyť unavený, cestovať v dodávke, kde cítite chrbticu, byť v kondícií a dobre koncert odohrať… Mám naozaj pravý život muzikanta, ktorý venuje energiu cestovaniu, štúdiu, hraniu – všetko sa točí v jednej práčke. Musela som sa naučiť zvládať to fyzicky a psychicky.

Naozaj pôsobíte dosť krehko, ako sa udržujete fit na koncerty?
Snažím sa každý deň venovať niekoľkým cvikom pilatesu. . Prospieva mojej chrbtici, ktorá je asi mojou najzraniteľnejšou časťou. Kedysi som chodila aj plávať, ale dnes už nie. Snažím sa tiež dobre a zdravo jesť. Niektorí ľudia si myslia, že strašne málo jem, ale musím túto fámu vyvrátiť. Chlapci v kapele by o tom vedeli hovoriť, veď koľkokrát zjem viac ako oni. Zabezpečiť, aby telo zvládalo ten nápor, je vlastne súčasťou mojej práce.

Som rada, že ide jeseň. To je moje... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Zuzana Smatanová Som rada, že ide jeseň. To je moje obdobie," vraví speváčka.

Aký dôležitý je pre speváka imidž?
Pre mňa nie až tak veľmi. Najlepším imidžom speváka interpreta je jeho osobnosť. Keď je vnútri prázdny, nedá sa s ním komunikovať a je doslova divný, nepomôže mu žiadne oblečenie ani účes.

Stretli ste takých aj v slovenskom šoubiznise?
Samozrejme. Takých je! Chcú zaujať a preraziť hlavne tým, ako vyzerajú. Na človeku je však najdôležitejšia osobnosť. Taký Sting nepotrebuje nijaký imidž – ako človek a umelec je veľmi zaujímavý a to je jeho imidž.

Určitú úlohu v úspechu však predsa len asi imidž zohráva nie?
Ale áno. Keď má niekto výrazné červené vlasy a niečo konkrétne hlása, tak si ho človek skôr možno zapamätá a povie „ahá, to je ten!“

Čo myslíte, podľa čoho spoznávajú vás?
Možno podľa gitary. Nikdy som na tom nestavala, ale gitaru milujem a nosím ju stále so sebou. A možno si pamätajú aj moje dlhé vlasy. Najlepšie však vždy je, keď poslucháči spoznajú človeka vďaka jeho práci.

Tej máte za sebou dosť – okrem skladania, hrania, spievania a najnovšie aj režírovania sa venujete aj výtvarnému umeniu. Ako vznikli portréty, ktoré ste pred časom vystavovali? Majú ľudia čas sedieť vám ako model?
Portréty som aj na strednej škole kreslila vždy z predlohy. Neuveriteľné, ale mojím objektom sa akosi nechce pózovať. Všetko je dnes o čase a sedieť a pozerať jedným smerom hodinu-dve je pre mnohých strata času. Preto kreslím podľa predlôh a tak vznikla aj moja výstava. Už odmalička som si hovorila, „raz budem mať výstavu“, aj keď som vôbec nevedela akú. Až pred rokom-dvoma som si na to konečne našla chuť a čas. Oslovila som štrnásť známych osobností, či sú ochotní takýmto spôsobom prenechať svoju tvár môjmu kresleniu a bola som veľmi rada, keď súhlasili. Všetci ostatní vianocovali a ja som makala – spravila som jeden-dva portréty denne.

Prečo vás zaujal práve portrét?
Ľudská tvár ma fascinuje. Je na nej vidieť všetko – starosti, radosti, vrásky… Je pre mňa stále tým naj motívom.

Ako si vás teda máme predstaviť o štyridsať rokov – na pódiu alebo v ateliéri?
Bola by som rada, keby sa moje činnosti obmieňali. Často sa ma ľudia pýtajú, čo bude ďalej. Stále hľadám veci, ktoré ma bavia a posúvajú. Vždy ma osloví niečo iné, možno to o pár rokov bude zas tanec… nechám sa prekvapiť.

Zuzana Smatanová sa narodila 14. júna 1984 v Žiline a vyrastala v dedinke Súľov-Hradná. Po ukončení štúdia na Pedagogickej a sociálnej akadémii v Turčianskych Tepliciach sa prihlásila do súťaže Coca Cola Popstar, ktorú vyhrala. Nasledovali výborne predávané albumy Entirely Good či Svet mi stúpil na nohu alebo Dvere, v ktorých boli hity ako Tam, kde sa neumiera, Nech sa deje, čo sa má!, Nekráčaj predo mnou či Dnes sa mi nechce nič. Úspešná bola aj jej spolupráca s kapelami Desmod (Pár dní) či IMT Smile (Úsmev a čaj). Počas svojej kariéry získala viacero cien Aurel a Slávik, v roku 2010 si dokonca odniesla Absolútneho Slávika za najvyšší počet získaných hlasov. V súčasnosti jej vychádza album Momenty 2003 – 2013, na ktorom nebudú chýbať najväčšie hity a najnovší singel Ženy aj muži.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #speváčka #Zuzana Smatanová #skladateľka