Vyhraté, ale márne boje Pavla Bobeka

V posledných rokoch sa zdravotný stav speváka Pavla Bobeka zhoršoval, on však napriek tomu neprestával nahrávať ani koncertovať. Hudobník, ktorý sa preslávil skladbami ako Oh, Ruby, nechtěj mi lásku brát, Lásko, mně ubývá sil alebo duetom s Mariou Rottrovou S tím bláznem si nic nezačínej, nakoniec problémom ako 76-ročný podľahol. Informovala o tom jeho dcéra Klára Mixová.

20.11.2013 12:52
Spevák Pavel Bobek zomrel vo veku 76 rokov. Foto:
Spevák Pavel Bobek zomrel vo veku 76 rokov.
debata (19)

V umelom spánku

Minulý rok vydal dva albumy, vystupoval napríklad na veľkých letných festivaloch ako Rock for People alebo Trutnov, cestoval a tvoril. Koncerty mal ešte na jeseň tohto roku. O to smutnejšie znela včerajšia správa na jeho oficiálnej internetovej stránke v znení: „Dnes nás Pavel opustil po mnohokrát vyhratom a márnom boji.“

Ku koncu jeho kariéry ho sprevádzali vážne zdravotné problémy. Keď mal pred ôsmimi rokmi počas nabitého koncertného plánu odcestovať s kapelou do Piešťan, našli ho doma bezvládne ležať. Ako spevák spomínal v relácii Českej televízie 13 komnata, po prasknutí žalúdočného vredu strávil dva týždne v umelom spánku a málokto aj z jeho blízkych veril, že prežije. „Nemohol som ani dýchať, všetky orgány prestali pracovať,“ povedal v relácii. „Keď mi na moje 68. narodeniny odpojili aparát a nechali ma dýchať vlastnými pľúcami, druhýkrát som sa narodil.“

Z umelého spánku ho vytrhli podľa jeho slov farbisté sny, v ktorých sa stretával s ľuďmi, ktorí už nežijú. „Cítil som, že už nie som na tomto svete. Stretol som Janíka Roháča, môjho milovaného režiséra z divadla Semafor, a jeho ženu Zuzanu Burianovú. V sne mi hovorili: Bež Pavlík, toto sú len také hlúpe táraniny!“

Komplikácie však napriek jeho sile a chuti žiť pokračovali. Spevákovi pred dvoma rokmi voperovali umelú srdcovú chlopňu, k tomu sa pridali choré ľadviny a problémy neprestávali ani so žalúdočnými vredmi. Prešiel niekoľkými náročnými operáciami, ale hudbe sa aktívne venovať neprestal.

S divokým Olympicom

„Jednou zmizí napořád z těch zdí jen nevím kam / a všechny ty, co měl jsem rád, zas někde přivítám / Až se stíny spojí se sluncem i v nás / snad přenesou mě na křídlech přes nekonečnou hráz / a právě tehdy přivítám své září v pravý čas,“ spieva spolu s Katkou García v skladbe Mé září. Silné texty a najmä ich emotívne predvedenie sa stali jeho poznávacím znamením po niekoľko desaťročí.

Vyštudovaný architekt mal blízko k bigbítu už počas štúdia, teda v čase, keď ani netušil, že mu hudba určí životnú dráhu. Začínal popri škole ako spevák fakultnej skupiny FAPS, neskôr pôsobil v Studiu bigbeatovej hudby a od roku 1959 v divadle Paravan. Ako inžinier nastúpil do práce spolu so svojimi spolužiakmi, rovnako fanúšikmi rokenrolu – rozhlasovým dídžejom Mirkom Černým a hercom Petrom Nárožným. V roku 1963 dostal angažmán v rozbiehajúcej sa skupine Olympic. Bol jej spevákom v tom najdivokejšom období, vystupoval s kapelou dve sezóny a nahral s nimi niekoľko singlov pre vydavateľstvo Supraphon.

V tom čase spieval výhradne po anglicky a ako povedal v rozhovore pre internetový portál novinky.cz, spievať rokenrol v češtine je podľa neho tak trochu nezmysel. O jeho návrat k materinskej reči sa pričinil až uznávaný textár Jiří Grossmann. „Vysvetľoval totiž, že najprv pol hodiny ľudom rozprávam, o čom to je, a potom dve minúty spievam. Mal pravdu. A tak mi otextoval skladbu od vtedy ešte nie úplne slávneho Kennyho Rogersa, v češtine známu ako Oh, Ruby, nechtěj mi lásku brát.“

Pesnička mala vo vtedajšom Československu veľký úspech, bola jednotkou hitparády Supraphon. Nasledovalo po nej niekoľko ďalších singlov ako Houston a Nedělní ráno. Jeho české verzie slávnych country hitov sa pre širokú verejnosť stali mnohokrát jednou z mála možností, ako sa priblížiť k západnej produkcii.

Spieval aj s Johnnym Cashom

Po albume Veď mě dál, cesto má (1975, Panton) sa zaradila jeho kariéra stabilne k špici populárnej hudby v krajine. Aj vďaka tomu dostal príležitosť stáť na jednom pódiu so svojím idolom – Johnnym Cashom. Legendárny country spevák vystupoval v roku 1978 na americkej ambasáde v Prahe a ešte pred vystúpením sa s Bobekom zoznámil. Rozprávali sa spolu o piesni Sunday Morning Coming a keď ju mal Cash zaspievať, prizval si na pódium aj Bobeka.

Miešanie country a pop-music mu prinášalo úspech aj v neskorších dekádach. Jeho pieseň Lásko, mně ubývá sil, bola v rokoch 1980 – 1981 celých 13 mesiacov v Top 10 Supraphonu. Pavel Bobek v tom čase vystupoval v divadle Semafor, neprestával však vydávať ďalšie albumy a kompilácie ani koncertovať. Hrával s niekoľkými kapelami, naspieval duety s Mariou Rottrovou alebo Yvonne Přenosilovou. Práve ako sympatický muž s prešedivenými sluchami a hlbokým hlasom sa zrejme najviac zapísal do histórie českej a slovenskej hudobnej scény.

Ako veľký fanúšik Boba Dylana a Johnnyho Casha nahral albumy ich coververzií s novými textami a úpravou. V poslednom čase vystupoval so skupinou Malinaband na čele s Lubošom Malinom.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavel Bobek #Lásko #mně ubývá sil #Veď mě dál #cesto má