Pavol Hammel: Desaťročia na výslní

Z civilného výzoru si spravil poznávacie znamenie a z nevtieravého vokálu svoju zbraň. Spevák, skladateľ, gitarista a producent Pavol Hammel, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou domácej scény už niekoľko desaťročí, oslávi 7. decembra 65 rokov.

23.11.2013 05:00
Pohľadom Pavla Hammela: Pesničky s nálepkami Foto:
Pavol Hammel vstúpil na hudobnú scénu s legendárnou kapelou Prúdy, v ktorej sa zišiel aj s Mariánom Vargom. Dodnes je stálicou, ktorá má v zásobe folk aj bigbít, art-rock i pop.
debata

Jeho skladby ako Medulienka, Čas malín alebo Učiteľka tanca sa výrazne zapísali do histórie slovenskej pop-music, ale začiatky hudobnej kariéry Pavla Hammela sú spojené najmä s bigbítom. Rodený Bratislavčan pochádza z umeleckej rodiny, jeho otec bol huslista v Slovenskom národnom divadle a k tomuto nástroju pritiahol aj mladého Paľa.

Ten však v tínedžerskom veku preferoval najmä vyhrávanie na gitare. Vo folklórnom súbore sa s kamarátmi rozhodli založiť kapelu podľa vzoru vtedajších hviezd z Británie a USA a hrávali prevzaté pesničky Cliffa Richardsa či Rolling Stones. A tak pod jeho taktovkou vznikli Prúdy, jedna z najsilnejších slovenských skupín.

Formácia zažila prvé úspechy vďaka albumu Zvoňte zvonky (1969). Ide vôbec o prvú slovenskú rockovú platňu a okrem Hammela sa na nej podieľal napríklad aj Marián Varga. Jej úspech bol nečakane veľký, vydavateľstvo ju dokonca muselo dotlačiť.

Po „zvonkoch“ nasledoval folkový album Pokoj vám, ktorý bol reakciou na vpád vojsk Varšavskej zmluvy v auguste 1968. Ten sa síce objavil na predajných pultoch z politických dôvodov až po roku 1989, Hammela to však od ďalšej tvorby neodradilo. Vystupoval na hudobnom festivale v Čile s pesničkou Lúčny dom alebo v Brazílii so Som šťastný, keď ste šťastní. Výbornými platňami ako Zelená pošta (1972) alebo Na II. programe sna (1976) úspešne nadviazal na vtedajší populárny žáner art-rocku.

V Prúdoch sa počas rokov a množstva albumov zostava stále menila, objavili sa tam mená ako Laco Lučenič, Janko Lehotský či Andrej Šeban, pevným základom však ostal práve Hammel. Ten kapelu previedol rozličnými obdobiami a žánrami, od bigbítu cez folk, art-rock a pop. Okrem Prúdov vystupoval a nahrával aj sólovo, prípadne hosťoval na albumoch a koncertoch svojich kolegov a kamarátov.

Hodnotiť, v ktorom období bola jeho kariéra na vrchole, je asi nemožné. Či už oslovil širokú verejnosť známymi popovými skladbami ako Čas malín, alebo sa spoločne s Vargom a Radimom Hledíkom venoval skôr muzicírovaniu pre náročnejšieho poslucháča, vždy vedel zaujať. Dôkazom toho je aj 26 štúdiových albumov a meno, ktoré má cveng na hudobnej scéne už desaťročia.

3× Pavol Hammel

– vyštudoval právo na Univerzite Komenského
- v 90. rokoch založil dve promotérske agentúry
- len o vlások unikol smrti, keď v júli 1976 zmeškal lietadlo z Prahy. To neskôr na Zlatých pieskoch havarovalo a katastrofa si vyžiadala 76 obetí

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jubileum #hudobník #Pavol Hammel #Prúdy