Začína sa festival dobrodružnej hudby Next

Medzinárodný festival súčasnej hudby Next sa začne vo štvrtok 28. novembra v bratislavskom priestore súčasnej kultúry A4. Jeho názov spája v sebe dve slovíčka - nový a experimentálny. Organizátori ho charakterizujú aj ako festival dobrodružnej hudby. Štrnásty ročník Nextu privíta okrem zástupcov domácej a českej scény aj zaujímavých hostí z Libanonu, Talianska, Rakúska, Veľkej Británie, Kórey, USA, zo Španielska, z Dánska či Nemecka.

28.11.2013 07:00
Next, Marcus Schmickler Foto:
Lákadlom festivalu Next bude aj vystúpenie nemeckého hudobníka Marcusa Schmicklera.
debata

„Festival Next počas troch dní ponúkne útočisko všetkým priaznivcom elektronickej, improvizovanej či inovatívnej vážnej hudby, avantgardného džezu, noisu alebo experimentálneho rocku. Jeho dramaturgia sa nedrží štýlových priehradiek – skúma skôr to, čo je v dnešnej tvorbe osobité, tvorivé a nápadité,“ uvádzajú organizátori.

Program festivalu otvorí dnes o 19. h vystúpenie rumunsko-slovenského dua Melting, ktoré tvoria Ana Filip a Adam Dekan. Naživo kombinujú syntetické zvuky s prevzatými samplami.

Dnes na Nexte vystúpi aj libanonský hudobník a výtvarník Mazen Kerbaj. „Preslávil sa hraním na trúbke na balkóne svojho domu v Bejrúte, pri ktorej mu podklady robili naokolo vybuchujúce bomby,“ uvádzajú organizátori. Na festival príde so skupinou BAO+, ktorú tvoria aj gitaristi Charbel Haber, Sharif Sehnaoui a basgitarový virtuóz Tony Elieh.

Lákadlom štvrtkového večera bude aj vystúpenie nemeckého hudobníka Marcusa Schmicklera, ktorý je známy aj z projektu Pluramon. V Bratislave „predvedie nekompromisný sónický útok, ktorý nás zasiahne z ôsmich kanálov, teda doslova zo všetkých strán“.

Hviezdou piatkového večera bude takisto nemecký hudobník Markus Popp, čiže Oval, ktorého samplovala napríklad aj Björk a ocenil ho prestížny festival Ars Electronica. V piatok sa na Nexte predstaví aj rakúsko-talianske elektroakustické trio M.A.D., poľsko-talianske zoskupenie Robert Piotrowicz & Valerio Tricoli či česko-slovenský projekt Škvíry & Spoje.

V sobotu Next vyvrcholí koncertom dánskeho projektu Selvhenter, ktorý je podľa organizátorov jedným z najvzrušujú­cejších nových experimentálnych projektov v Európe. „V sobotu zaznejú v A4-ke punkové a metalové rify, ale pritom žiadna gitara. Drsná hudba, ktorú hrajú len ženy: saxofón, trombón a dvoje bicích,“ charakterizujú ich organizátori.

V záverečný deň festivalu sa na Nexte predstaví aj violončelistka Okkyung Lee, ktorá vystúpi v hviezdnom tandeme s anglickým saxofonistom Johnom Butcherom. Zahrá aj dvojica španielskych experimentátorov Evol. Svoju tvorbu opisujú ako "počítačovú hudbu pre hooligans“.

Podrobný program festivalu nájdete na www.nextfestival.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #festival #Next #A4